Doorgaan naar artikel

‘Geen topproducties peen, maar de kwaliteit is goed’

“In de herfst stonden de percelen met peen er bij ons gemiddeld bij”, zegt José Waverijn in het Zeeuws-Vlaamse Phillipine. “Dat zie je ook terug in de producties van de percelen waar we nu aan het rooien zijn.”

Het zijn met 100 tot 125 kuubkisten per hectare niet de topproducties van 125 tot 130 kisten per hectare. “Maar de kwaliteit is goed, we hebben geen problemen met rot.”

Aan de vraagkant houdt het de laatste drie weken niet over, stelt Waverijn op 27 november. “In de vrije handel is de vraag matig. Alles wat op contract geteeld is, is ook gerooid en geleverd. Dat is niet alleen bij ons het geval. Op zich is dat wel een vrij unieke situatie. De spoelers hebben goed doorgewerkt, daarom verwacht ik dat ze in december wel weer wortels nodig zullen hebben en de vraag zal aantrekken. Daar hebben we nu al op ingespeeld, dus laat die vraag maar komen.”

Groot aanbod biologisch

Ook de markt voor biologische peen is het momenteel rustig. “Er is meer aanbod dan vraag. Daarom zijn de prijzen in de vrije handel maar matig, ze zitten onder de contractprijzen. Noodgedwongen hebben we maar een voorraad in de koelcel gezet, in de hoop die in betere tijden alsnog te kunnen verkopen. Maar ik schat dat helemaal niet slecht in; in Zuid-Europa hebben ze flinke problemen en daar gaat veel biologisch peen naar toe. De markt kan daarom heel snel omslaan, weet ik ook uit ervaring.”

Lees verder onder de foto.

Peen blijft binnen de akkerbouw een biologische hardloper. In 2017 was bijna 18% van het peenareaal biologisch. De totale opbrengst lag nog hoger dan bij bio-aardappelen. Overigens gaat 90% van de biologische peen voor export weg. - Foto: Ronald Hissink

Peen blijft binnen de akkerbouw een biologische hardloper. In 2017 was bijna 18% van het peenareaal biologisch. De totale opbrengst lag nog hoger dan bij bio-aardappelen. Overigens gaat 90% van de biologische peen voor export weg. – Foto: Ronald Hissink

Fris in de kist

De laatste bewaarpeen werd in week 48 gerooid. “Bewaarpeen rooien wij altijd pas in de loop van november, heel soms in de laatste week van oktober al. Ons bedrijf is iets minder groot dan de grote bedrijven in de polders, die moeten wel eerder beginnen, anders redden ze het niet.” De kwaliteit is goed. “De omstandigheden om te rooien waren goed. De peen zit fris en mooi vochtig in de kisten.”

Japanse haver zaaien

Groenbemesters zaait Waverijn niet specifiek in voor peen, maar het zit wel ingepast in zijn teeltschema. “Ik kies meestal voor Japanse haver, omdat die de meeste aaltjes die schadelijk zijn voor peen niet vermeerderd. De keuze hangt wel af van het zaaitijdstip, Japanse haver kun je tot in september zaaien. In het najaar wordt het geklepeld en ploegen we het onder.”

Hoofdgrondbewerking ploegen

De hoofdgrondbewerking bestaat uit ploegen en die voert hij tussen eind november en februari uit. “Dit voorjaar was het extreem, toen was het in februari al goed om een stuk van 15 hectare te zaaien, maar normaal doen we dat tussen half maart en eind april.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin