weblog

‘Ga er als teler maar aanstaan…’

Het broccoliseizoen zit er natuurlijk al lang en breed op en het einde van het seizoen was verre van florissant. Dat beaamt Peter Verschuren op 27 november in Raamsdonk als stand-in voor deze rubriek.

“Het seizoen verliep met pieken en dalen en het slot in de laatste 2 maanden was moeizaam. Dat kwam enerzijds door de weinig opgewekte markt met een stroeve prijsvorming en anderzijds door kwaliteitsproblemen van met name smet door wateroverlast vanaf half september. Bij ons in Brabant viel dat allemaal nog wel mee, maar in Noord-Holland zijn er plaatsen waar ze er behoorlijk mee te maken hebben gekregen. Daar zijn hectares niet geoogst en ondergeploegd.”

Biologie in de grond

Helemaal zonder kleerscheuren kwam Verschuren er ook niet vanaf. “Op 1 perceel hadden we echt veel meer rotte schermen en op een ander perceel hadden we ook problemen, maar daar is meer aan de hand. In het voorjaar hadden we al problemen door de droogte. Ik denk dat het met de biologie in de grond op dat perceel niet helemaal goed zit.”

Het lijkt erop dat de markt weer wat aan het aantrekken is

Aantrekkende prijzen

En nog even terugkomend op de staart van het seizoen. “Ja, er was wel een prijseffect door de problemen die ze in Spanje hadden, maar voor ons kwam dat in ieder geval te laat, want we waren al door onze broccoli heen. Misschien dat een enkele teler die nog laat broccoli had er nog wat van heeft kunnen profiteren.” Vorige week zag hij de prijzen bij REO Veiling op de website van Groenten&Fruit na een dip wel weer wat aantrekken. “Die prijzen zijn natuurlijk niet maatgevend voor de markt, maar ze geven wel een tendens weer. Voor wat het waard is, maar het lijkt erop dat de markt weer wat aan het aantrekken is.”

Rassenkeuze 2020

In de rassenkeuze voor 2020 verandert er bij Verschuren weinig. “Er zijn wel nieuwe rassen die we op kleine schaal uitproberen, maar ze onderscheiden zich niet dusdanig dat wij ze op grote schaal voor de standaard rassen inwisselen. Aan de standaard rassen weet je wat je hebt, en je kunt, zeker tegenwoordig, ook niet blind varen op 1 jaar ervaring met een nieuw ras. Als een ras onder de extreme omstandigheden van dit jaar of vorig jaar het laat afweten, wil dat nog niet zeggen dat het geen goed ras is. Bovendien kunnen de verschillen plaatselijk heel verschillend zijn. Ik weet ook niet waar het heen gaat in de komende jaren, maar als deze lijn doorzet, dan kun je er geen peil meer op trekken. Ga daar als teler maar aanstaan…”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.