teeltgeluid

‘Onze afnemers ontzorgen met jaarrond product’

Het afgelopen seizoen deed Peer Schraven als teeltverantwoordelijke zijn zegje over hoe het met name op het teelttechnische vlak bij Compliment in Uden verliep, specifiek over de teelten van venkel en bleekselderij.

Schraven geniet half november van een welverdiende vakantie en mede-eigenaar van Compliment René Verbakel blikt op 13 november terug op het seizoen 2019. “Afgelopen vrijdag hebben we de laatste venkel geoogst. Ook de laatste weken van het seizoen was het product nog goed aan de kilo’s en goed van kwaliteit. Over heel het seizoen bekeken was schot de grootste bedreiging voor de teelt, maar door onze rassenkeuze hebben we daar nauwelijks last van gehad.”

Qua prijsvorming verliep het rustiger

Mooi seizoeneinde

Ook ten aanzien van de teelt en afzet van ijsbergsla toont Verbakel zich tevreden. “Qua prijsvorming verliep het rustiger en constanter dan vorig seizoen, maar toen was het ook wel heel extreem. Alleen de laatste 2 weken liepen de prijzen nog behoorlijk op richting € 10 tot € 11 per doos tienen. Dat was het gevolg van de nog matige beschikbaarheid van Spaanse ijsbergsla. Toen ze daar de eerste wilden gaan planten regenden het flink en moest het planten worden uitgesteld. Daar hebben wij dus nog mooi van kunnen profiteren, want momenteel zijn de prijzen aan het zakken en zit er een hoos aan Spaanse ijsbergsla aan te komen.”

Chinese kool

Bij Chinese kool was het in week 28-29 hommeles door een aantasting van koolvlieg bij een hoge ziektedruk. Half november wordt de Chinese kool nog rechtstreeks van het veld geleverd en zijn ze bezig met inschuren van de bewaarkool. “Het heeft hier net iets gevroren, maar Chinese kool kan heel goed tegen een graadje vorst. Bij ijsbergsla zou je wel wat zien aan de toppen van de bladeren, maar bij Chinese kool is dat helemaal niet het geval.”

Omschakeling naar Spaans

In deze tijd schakelen de supermarkten over naar veelal Spaans product, bij Compliment is dat als bedrijf momenteel ook aan de hand. “Onze afnemers hebben ons hiervoor benaderd. Grote winkelketens willen graag 12 maanden per jaar een product waarvan ze op aan kunnen. Op deze manier kunnen wij daarvoor zorgen. Het is een soort van ontzorgen wat we zo doen, maar daar zijn we wel 6 dagen in de week en 52 weken per jaar mee bezig. Even een wat rustigere periode is een heel stuk minder geworden.”

Regelmatig gaat er iemand van ons naar Spanje

Regelmatig naar Spanje

Vorig jaar deed Compliment ervaring op met deze aanpak van in Spanje geteelde venkel. “Dat is ons toen goed bevallen en vanaf vrijdag 15 november komt onze venkel ook weer uit Spanje. Spaanse telers telen dat voor ons in Midden-Spanje. Regelmatig gaat er iemand van ons naar Spanje om een vinger aan de pols te houden en zaken aan te sturen. Je doet het er dus niet zomaar even bij, het is juist heel intensief. Vorig jaar ging het alleen om venkel, dit jaar doen we dat ook met Romanasla en bleekselderij. De Chinese kool komt nog in zijn geheel uit Nederland, maar volgend jaar gaan we dat ook deels in Spanje doen. Voor ijsbergsla is dat plan er nog niet, maar wie weet wat de toekomst ons brengt.” In deze periode van omschakeling is er dagelijks aanvoer naar Oost-Brabant.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.