teeltgeluid

‘De prijsdalen eruit zien te houden’

“Op pieken in de prijsvorming bij courgette konden we dit jaar niet rekenen, dus lag de focus bij het op peil houden van een goede middenprijs op het ontlopen van de dalen”, aldus Paul Janssen in Hunsel.

“Dat is ons dit jaar beter gelukt dan vorig jaar en dat proberen we voor volgend jaar in overleg met onze afnemers verder te verbeteren. 2019 was voor ons dan ook beter dan 2018, maar dat is ook niet zo moeilijk want 2018 was heel slecht. Het seizoen 2019 biedt voldoende mogelijkheden voor de komende jaren.”

Betere prijsvorming

Over heel het seizoen bekeken was de prijsvorming wel beter dan in 2018, evenals de productie. “De start van het seizoen was minder problematisch dan in 2018 als ik het heb over het onderhouden van het gewas. Toen moesten we al snel gaan beregenen en bleef het langer kurkdroog. Dit jaar was het qua beregenen beter bij te houden en dat zie je meteen terug aan het gewas.” Helaas bracht de staart van het seizoen niet wat Janssen had gehoopt. “Onze Spaanse collega’s waren al vroeg aan de markt. Daarom konden wij niet meer de prijzen maken, die we normaal in oktober nog wel kunnen maken. Het seizoen is echt als een nachtkaars uitgegaan.”

Op de goede weg

Het einde van het seizoen is nog vers, maar Janssen verwacht voor 2020 geen grote veranderingen. “Ik denk dat we op de goede weg zitten, hoewel er natuurlijk altijd dingen zijn die beter kunnen. Maar ik verwacht geen uitbreiding in het areaal aan courgette en als bedrijf blijft de focus liggen op het behalen van het maximale uit de teelt en de markt.”

Zelfde rassen

In de rassenkeuze zal weinig veranderen. “Er wordt door de zaadfirma’s voor Noordwest-Europa niet zoveel nieuws ontwikkeld. We hebben wat proeven gehad en daar zit wel wat tussen, dus als die blijven bevallen, zouden we die kunnen gaan telen. Maar voorlopig denk ik dat we het bij Ladoga, Milos en Aloha houden. Heel vroeg hebben we nog Sanabrina gehad. Die was zeker niet slecht, maar misschien is daar wel een alternatief voor.”

Goed bodemmanagement

Het gebruik van biologisch afbreekbare folie is in courgette gebruikelijk. Janssen heeft er in de loop der jaren uitstekende ervaringen mee opgedaan. “Je vindt wel eens wat restjes terug, maar met die afbreekbaarheid zit het over het algemeen wel goed. Hoe snel het gaat, hangt natuurlijk wel af van de vochttoestand van de grond, het organische stofgehalte en hoe vaak en hoe diep de grond bewerkt wordt. Wij telen niet jaar op jaar op hetzelfde perceel courgette, daar kan jaren tussen zitten. Ik heb wel eens meegemaakt dat je op een perceel waar zes jaar geleden courgette stond, je nog deeltjes folie tegenkwam, maar die grond was in de loop van die jaren ook niet met zorg bewerkt. Er zijn ook percelen waar je enkele jaren later terugkomt en dan vind je echt helemaal niets meer terug. Als de grond maar regelmatig en ook nog eens wat dieper bewerkt wordt en de grond op orde is met voldoende organische stof, dan verteert het prima. Het is gewoon een kwestie van goed bodemmanagement.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.