Doorgaan naar artikel

‘We volgen mechanische oogst sluitkool’

Het is de spreekwoordelijke hooitijd bij A.S. de Boer in ’t Veld, met de oogst van rode, witte en van spitskool. Voor spitskool lag er op 2 oktober nog voor ruim een weekje werk in het verschiet, voor de overige kool wordt het wel november voordat alles van het land af is.

Het is niet dat het erg tegenzit, maar de regen van de afgelopen weken zorgt er wel voor dat er af en toe een half dagje snijden tussenuit valt. “Het is nu wel slecht”, meldde Ad de Boer op woensdag 2 oktober vanaf een van de percelen, doelend op de hoeveelheid water in de grond. “De eerste regen is nooit zo’n punt, maar het stapelt nu wel op. Elke millimeter water komt erbij, maar er gaat niets meer af.”

Gecombineerde oogst

De spitskooloogst krijgt nu even voorrang, om knappen van de kool te voorkomen. “Zijn we daarmee bij, dan gaan we weer verder met de overige kool.” Voor witte kool wordt de oogst voor de lange bewaring (rassen Storidor en Lucas) gecombineerd met de oogst voor de daghandel. Zo ook voor rode kool, voor retail en voor de bewaring. Het ras Resima is voor de korte bewaring, en Travero voor de lange bewaring. “De kool voor de lange bewaring willen we als eerste in de cel hebben, die voor de korte bewaring komt daarna wel. Vanwege het weer: alle dagen wind, regen en hagel, daar wordt een product niet beter van.”

Mechaniseren van de oogst is een ontwikkeling die we toejuichen

Kat uit de boom kijken

De oogst gaat conventioneel met een oogstband, in handwerk. Van het personeel op het veld had vorig jaar zowat de helft de Roemeense nationaliteit en de helft de Poolse nationaliteit. Dit jaar is 80% van de werkers Roemeens, schat De Boer. Het is dan ook niet voor niets dat het mechaniseren van de oogst in de belangstelling staat. “Het is een ontwikkeling die we toejuichen, maar waarmee we nu nog niet aan de slag gaan.” Heel eerlijk: “We kijken eerst bij de collega’s. Er komt bijvoorbeeld een stuk andere logistiek bij om de kisten van het land te krijgen. Is een gewone koolwagen vol, dan hang je de oogstband om en ben je in 2 minuten klaar. Met een wagen met een kistenkantelaar om de kool vanaf de oogstmachine netjes in de kist te krijgen, is het wat lastiger. Ik denk dat mechanisch kool snijden zeker zal gaan voor kool die direct weg moet, of kort bewaard wordt – dat zijn trouwens al heel wat hectares – maar dat het tricky blijft voor kool die echt lang bewaard moet worden.”

Trips blijft lastig

In zijn vorige bijdrage wees De Boer al op de druk van trips. “Die druk is nu wel wat lager, want ze zijn minder actief, maar de trips zit nog steeds in het gewas. Het blijft enorm moeilijk om ze dood te spuiten. Na alle maatregelen die we hebben genomen, zijn alle partijen al met al redelijk schoon, maar zijn zeker niet vrij van trips.” De schimmeldruk valt mee: “Spuit je voor trips, dan neem je ook de schimmelbestrijding mee.” Alles overziend is De Boer al met al wel tevreden over de kwaliteit van de kool. “Die is goed, met producties die op het niveau van het meerjarig gemiddelde zitten.”

Japanse haver

De (spitskool)percelen die in de eerste weken van september leegkwamen, zijn ingezaaid met Japanse haver. “Die wordt nu mooi groen.” De latere percelen worden gefreesd om de stronken op te ruimen. “De omstandigheden moeten dat wel toelaten, nu hoef je er niet aan te beginnen.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Ad de Boer

Vollegrondsgroenteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin