teeltgeluid

‘Voor venkel mag het gerust nog even blijven regenen’

In Uden is de laatste tijd de nodige neerslag gevallen, maar overlast heeft dat voor de venkelteelt niet gegeven. Eerder is het tegendeel het geval, oordeelt Peer Schraven van teeltbedrijf Compliment.

“Laat die regen maar komen. Dat is vooralsnog alleen maar gunstig, want het is nog steeds gigantisch droog. Graaf je twee steken diep, dan vind je nog steeds geen vocht. We hebben tot het begin van deze regenperiode dan ook consequent beregend, ook omdat in de afgelopen maanden regenvoorspellingen uiteindelijk niet uitkwamen. Dat we de beregeningsapparatuur nu in de schuur kunnen laten, scheelt natuurlijk in de kosten, maar is ook gunstig vanwege de continue arbeidsbehoefte die het beregenen vraagt.”

Veel wegval venkelplanten

Het bedrijf is volop in de weer met de oogst van venkel. Schraven verwachtte vorige week er nog 5 tot 6 weken werk mee te hebben. “We startten nu in plantingen die tijdens de hitteperiode in juli zijn geplant. Direct nadat de planten in de grond stonden, is 30 tot 40% ervan meteen weggevallen. Daar was niet tegenaan te beregenen, met bodemtemperaturen die konden oplopen tot 40 à 50 graden. We waren zeker niet de enige in dit stuk van Nederland die dit is overkomen.”

Over de afzet: “De wegval van planten in het begin van de teelt zorgde er wel voor dat de uniformiteit wat minder is dan ‘normaal’. Nee, consequenties heeft dat niet. Er zijn geen grote volumes meer beschikbaar. Ik reken erop dat de markt voor het product de rest van het seizoen mooi stabiel blijft.”

Eigenschappen Dragon

Het venkelras voor de komende weken is Antaris, volgend na Dragon. “Dragon is supersterk tegen schot, met een mooie bolvorm en met goede producties. Vooral schottolerantie en bolvorm zijn voor ons belangrijk en het is een ras dat past in ons oogstsysteem.”

Dat laatste heeft te maken met het feit dat Dragon wat kwetsbaar is in de handling. “We oogsten met een zelfrijdende oogster op rupsen, waarmee we in handwerk snijden en direct het product op maat sorteren en inpakken. Alles gebeurt dus op het veld. Op die manier hebben we elke bol direct na de oogst nog eenmaal beet en verder niet meer.” In vergelijking met Dragon is Antaris wat zachter. “Die is veel makkelijker te oogsten, dat verschil is absoluut te merken.”

Vrijkomende percelen werden in september nog ingezaaid met Japanse haver. Het gewas wordt meestal net voor de winter geklepeld, zodat het makkelijk kapot kan vriezen.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.