weblog

‘Spijkers met koppen slaan voor behoud sector’

Twee arbeidsongeschikten werden afgelopen week in West-Friesland veroordeeld tot een taakstraf. Hoe krijg je het verzonnen, mensen die arbeidsongeschikt zijn een taakstraf te geven?

Het is een voorbeeld van het niveau waarin we ons in Nederland bevinden. Pappen en nat houden noemen we dat ook wel. Het wordt tijd dat er eens iemand opstaat die voor duidelijkheid gaat zorgen. Dus gewoon Zwarte Piet in plaats van weet ik wat voor varianten, gewoon speelgoed voor jongens en voor meisjes, geen geld meer geven om de woningbouw te stimuleren terwijl er niet eens mensen zijn om huizen te bouwen en gewoon een duidelijk beleid voor de agrarische sector.

‘Vreemd dat een teler zich niet met afzet mag bemoeien’

Want pappen en nat houden speelt ook in de agrarische sector. Ik vind het bijvoorbeeld vreemd om stoppers die een vermogen hebben opgebouwd te stimuleren te stoppen en tegelijk jonge tuinders te subsidiëren. Ik vind het vreemd dat er GMO-subsidie wordt gegeven aan telersverenigingen, terwijl een teler zich niet mag bemoeien met de afzet van zijn producten. Maar iedere teler die zich niet dagelijks bezighoudt met zijn afzet zal er over enkele jaren gewoon niet meer zijn, want het is essentieel voor een gezonde bedrijfsvoering.

Het sluit ook niet aan bij de praktijk, want de meeste telers in telersverenigingen bepalen zelf dagelijks hun prijs en er zijn zelfs telers die in het bestuur zitten van een telersvereniging. Als er nog meer overheidsgeld wordt gestopt in de brede weersverzekering, dan zal dat waarschijnlijk leiden tot een stijging aan deelnemers van 5% naar 7%. Nou, dat is pas iets om trots op te zijn...

Wij zijn aan zet

Zo’n 95% van de consumenten steunde op 1 oktober onze actie in Den Haag. Dat is iets waar we als sector echt trots op kunnen zijn. Wel zijn wíj nu aan zet om deze mensen duidelijkheid te verschaffen over waar we als sector mee te maken hebben. Nu moeten er spijkers met koppen geslagen worden voor behoud van onze sector. Daarbij hoort een gezonde bedrijfsvoering en daarvoor moeten wij als telers zelf aan het roer mogen staan van onze afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.