teeltgeluid

‘Pijn bij ijsbergsla zit hem in beperkt aantal toepassingen’

“Nog een dikke twee weken snijden, dan is het gebeurd”, gaf Tonnie Bastiaansen in Sprundel op 14 oktober aan over zijn planning met ijsbergsla.

Hij was toen nog bezig in het ras Damian, half augustus geplant. Bastiaansen heeft het ras al jaren. “Damian heeft zijn Bremia-resistenties en wordt op onze grond wat forser dan andere rassen. We willen graag ‘achten’, dan kom je uit op een gewicht per bol van 600 tot 700 gram. Overigens kan Damian onder optimale omstandigheden wel naar een kilo per stuk groeien.”

Belgische markt

De ijsbergsla gaat naar de Belgische markt. “We leveren aan Aartsen Fruit, dat bedrijf heeft vestigingen in Nederland en in Mechelen, België. Ze laden elke morgen een trailer. Vanwege de maat van de bollen gaat dat best wel snel. We leveren in EPS, dan gaan er 480 bollen op een pallet. Met 10 stuks in een doos heb je voor een volle pallet 750 bollen nodig.”

Aandacht voor kwaliteit

Wat de productkwaliteit betreft merkt Bastiaansen op dat de bollen wat schouderig worden. “Ze zijn wat wilder gegroeid dan anders. Verder lever je wat in op houdbaarheid. Met het regenachtige weer van de laatste tijd trekt de sla zich helemaal vol met water, waardoor ze wat smetterig kunnen worden. Dat is nu ook een aandachtspunt bij de oogst.”
Het mag dan al wel een tijd nat zijn, dat betekent niet dat sloten vol staan. “Die staan nog vrij droog, wat dat betreft kan er nog wel wat bij.” Nu vrijkomende percelen blijven tot aan het voorjaar onaangeroerd liggen, bij gelegenheid gaat er wat compost op.

Tekst gaat verder onder de foto

Vorige week was de zoveelste week waarin de regenbuien elkaar opvolgden, het snijden gaat nog wel goed. “We rijden nog geen diepe sporen, je moet wat meer uitkijken met wat je doet”, aldus Tonnie Bastiaansen. - Foto: Peter Roek
Vorige week was de zoveelste week waarin de regenbuien elkaar opvolgden, het snijden gaat nog wel goed. “We rijden nog geen diepe sporen, je moet wat meer uitkijken met wat je doet”, aldus Tonnie Bastiaansen. - Foto: Peter Roek

Weinig nieuwe rassen

Naast Damian kiest Bastiaansen voor het ras Eduardo. Volgend seizoen zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. “Ik heb dit jaar weinig proeven met andere rassen gehad. Of de zaadfirma’s hebben weinig nieuws óf ze zetten geen nieuwe rassen bij me weg, dat kan natuurlijk ook.”

Aantal toepassingen

Vervelend is ook dat er weinig gebeurt op het vlak van gewasbescherming. “Dit jaar viel het mee met rupsen en bladluizen, maar dat is ook weleens anders en dan merk je meteen dat je niet veel bestrijdingsruimte meer hebt. Ik verwacht niet dat er nog middelen uitgaan, maar de pijn zit hem in het geringe aantal toepassingen. Je moet je middelen weloverwogen inzetten. Daar is niets mis mee, maar omdat je op het scherpst van de snede moet werken, wordt het risico groter dat je het ‘net niet’ goed hebt gedaan, en wat dan?”

Gewoon jaar

Bastiaansen noemt de prijsvorming redelijk. “In week 41 hadden we even een flinke dip, maar gemiddeld genomen was het de laatste anderhalve maand wat beter. Het zal financieel op een gewoon jaar uitdraaien, denk ik: niet super, maar ook niet slecht.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.