Doorgaan naar artikel

‘Nog een weg te gaan voor uniform plantmateriaal bataat’

Pieter Verschure wilde de eerste partij bataat voor de industrie eind september rooien, maar dat was op 3 oktober nog niet gebeurd.

“Nee, de eerste gaan half oktober en de volgende eind oktober en begin november. De ontwikkeling van de knollen verloopt wat langzamer dan verwacht. Er zijn al knollen tot 2 kilo, maar de meeste zitten rond 500 à 600 gram. Voor de industrie mogen ze best zwaarder zijn, vandaar dat we pas later beginnen te rooien”, legt Verschure uit.

Volgroeide knollen

In de afgelopen weken is het gewas door de afnemende temperaturen aan slijtage onderhevig. Tegelijkertijd zet de ontwikkeling van de knollen onder de grond juist door. “Aan de meeste zitten twee volgroeide knollen, eentje bijna volgroeid en eentje die nog niet zo ver is. Daarom willen we voor de industrie zo laat mogelijk rooien om zoveel mogelijk volgroeide knollen te hebben. Op een gegeven moment moet je natuurlijk wel beginnen. Ik ben benieuwd wat er dan daadwerkelijk uit de grond gaat komen.”

Bij bataat staat de vermeerdering van uitgangsmateriaal nog in de kinderschoenen, aldus Verschure. - Foto: Stan Verstegen

Bij bataat staat de vermeerdering van uitgangsmateriaal nog in de kinderschoenen, aldus Verschure. – Foto: Stan Verstegen

Uniform plantmateriaal

Verschure trok wat planten uit de grond, als een soort van proefrooien. “Wat mij opvalt is dat ze er wat onregelmatig bijstaan. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het plantmateriaal. Bij andere gewassen kun je als afnemer eisen stellen waar het plantmateriaal aan moet voldoen, maar bij bataat staat ook de vermeerdering van uitgangsmateriaal nog in de kinderschoenen. Je krijgt dikke en dunne planten en lange en korte, kortom van alles door elkaar. Plantenkwekers hebben nog een hele weg te gaan op gebied van uniformiteit. Ik wil volgend jaar wel wat markeringen plaatsen om de ontwikkeling van goede en minder goede planten te kunnen volgen. Dan kun je beter zeggen of de verschillen voortkomen uit het plantmateriaal of dat er toch ook iets anders meespeelt. Ik denk niet dat het aan de grond ligt, want die is volgens mij overal goed van structuur en goed egaal.”

De bodemtemperatuur moet namelijk wel zo lang mogelijk op 10, maar liefst 12 graden blijven

Rooien en warmtebehandeling

In de week van 7 oktober verwachtte Verschure te starten met het rooien voor de verse markt. “Ik kon een geschikte rooier krijgen, maar die akkerbouwer heeft hem toch nog zelf nodig voor het rooien van zijn pootgoed. Met een gewone aardappelrooier met een loofklapper voorop rooien we voor de industrie.” Voor de verse markt gaat ‘een paar 100 ton’ in kuubkisten. “Die ondergaan eerste een warmtebehandeling om de wonden te laten helen en daarna zakken we met de temperatuur om ze tot rust te brengen. Vervolgens gaan ze de bewaring in.”

Gewas afdekken

Daarnaast is Verschure gespitst op de weersverwachtingen. “Als ze echt een paar koude nachten van 2 à 3 graden Celsius voorspellen, dan wil ik de gewassen die nog wat langer op het veld moeten staan afdekken met doeken. De bodemtemperatuur moet namelijk wel zo lang mogelijk op 10, maar liefst 12 graden blijven. Anders krijgen de knollen ervan te lijden en verkleurt het vruchtvlees in donkere tinten.”

Voor volgend jaar kijk ik uit naar een goede schoffelmachine om tussen de rijen te kunnen schoffelen en we moeten de biologisch afbreekbare folie beter kunnen leggen

Onkruid onder de duim

Het onkruid waar begin augustus nog sprake van was, is inmiddels onder de duim. “Dat heeft wel veel handwerk gekost. Voor volgend jaar kijk ik uit naar een goede schoffelmachine om tussen de rijen te kunnen schoffelen en we moeten de biologisch afbreekbare folie beter kunnen leggen zodat die beter blijft liggen. Samen scheelt dat enorm om de onkruiddruk zo laag mogelijk te houden.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin