weblog

‘Meer borden in het veld’

Naast het aantal protestborden neemt ook het aantal tekoopborden toe.

Je kunt er in deze dagen natuurlijk niet omheen, de boerenprotesten. Het is alweer lang geleden, maar wij hadden ook ooit een gemengd bedrijf met rundvee en dan heb je toch nog wat meer affiniteit met die sector dan de gemiddelde aspergeteler.

Hoewel, als aspergeteler kun je je nog beter verplaatsen in de situatie van de veeboeren ten aanzien van het stikstofbeleid en heb je wellicht nog meer sympathie voor de acties dan het overgrote deel van de bevolking zelfs blijkt te hebben.

Dat is natuurlijk een hart onder de riem, maar laten we er toch vooral voor zorgen dat die sympathie blijvend is en niet wordt vergald door een enkeling die meent met een trekker de deuren van het provinciehuis in Groningen te moeten forceren.

Met protestborden en goede argumenten

In Leeuwarden bleek dat je met een massale opkomst, protestborden en goede argumenten ook tot de gewenste resultaten kunt komen. Want het klopt, als ik kijk naar de regels die ónze provincie Brabant stelt, dan zijn die volgens mij nog strenger dan in andere provincies. In ieder geval strenger dan wat de overheid vraagt. Té streng dus, als je het mij vraagt, en aan ongelijkheid moet zeker een einde komen.

Dubbel gevoel

Trouwens, als ik kijk naar de rol van LTO, ZLTO en LLTB rondom deze acties, dan bekruipt mij een wat dubbel gevoel. Eerst vroegen ze zich af of het wel goed was om te gaan protesteren, nu ze zien dat de acties aanslaan, sluiten ze zich bij de protesten aan. Eigenlijk zouden ze in de rol van Farmers Defence Force moeten zitten …

Te koop

En over borden gesproken, wat me opvalt bij ons in de buurt, is dat er steeds meer in het veld staan. Nee, geen protestborden, maar borden met ‘te koop’. Steeds vaker besluiten ‘koeienboeren’ van 50, 60 jaar die geen bedrijfsopvolger hebben, ermee op te houden. Ik vind dat op nog jonge leeftijd, en het blijkt een gevolg van alle regelgeving waar wij als agrarische sector tegenwoordig mee te maken hebben. In het verleden stond Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer te dringen voor die percelen, maar dat is niet meer het geval.

Kennelijk staat er iets te gebeuren, er is een verandering op komst. Eén voordeeltje, de grondprijs wordt wat lager. Nu nog een vermindering van dat woud aan regeltjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.