teeltgeluid

‘Trips belangrijk issue bij rassenkeuze sluitkool’

“Dag en nacht verschil, zo kun je het wel noemen als je de marktsituatie momenteel vergelijkt met die van een jaar geleden”, stelt Arno Engel in Oudkarspel op 24 januari tevreden vast.

“Toen hadden we het over prijzen van 4 of 5 cent per kilo; nu ligt de prijs voor wittekool rond 45 cent per kilo en die voor rode kool tussen 55 en 62 cent. Dat is een mooi niveau en de vooruitzichten voor de komende weken tot maanden zijn gewoon goed. In heel Europa is sprake van minder kool en daarom komt de vraag ook overal vandaan.” Ook de kwaliteit van de kool is goed. “We pellen er een extra blad af, vanwege de trips, maar van bewaarschimmels is nog geen sprake. Ze zijn ook mooi droog de bewaring in gegaan.”

Geslaagde grondbewerking

Half december lagen de zware gronden al geploegd, inmiddels zit dat karwei er voor alle gronden op. “Net voor de vorst hadden we alles om. We hebben eerst nog digestaat gereden, dus de bovengrond was nog wat papperig, maar de ondergrond was mooi droog en niet té droog om te ploegen. De afgelopen nachten heeft het hier in Noord-Holland wat gevroren, maar niet meer dan 4 of 5 graden. Toch is dat ideaal voor een goede structuur.” Als de grond het toelaat volgt binnenkort de kali bemesting met Kali-60. De hoeveelheid is afhankelijk van de grond, maar ligt meestal rond de 300 kilo meststof per hectare.

Tripsgevoeligheid rassen

Bij de rassenkeuze is Engel er nog niet helemaal uit. “Trips is toch wel een belangrijk issue, het probleem neemt toe. Voor een deel kun je het ondervangen met minder vatbare rassen, maar er speelt veel meer een rol, zoals de ligging van een perceel, de geschiedenis en de gewassen in de omgeving. Ik hoor ook dat Luzerne weliswaar een goede groenbemester is als het om de grond gaat, maar ook weer een waardplant is voor trips. Ten aanzien van de rassen sluitkool kan ik er in ieder geval nog niet echt een lijn uithalen, hoewel er wel degelijk rassenverschillen zijn.”

Mechanische oogst

Eind december was Engel aanwezig op de sluitkoolmiddag van Syngenta. Daar werd de vernieuwde Asa-Lift gepresenteerd. Engel daarover: “De machine is niet helemaal nieuw, maar het is wel voor het eerst dat een teler hier in de buurt er het komende seizoen mee gaat werken. Ik ben benieuwd en volg het graag. Ik denk vooral dat een voorzichtige behandeling van de kool nadat deze gesneden is tot in de boxen van groot belang is, zeker bij kool die de bewaring in gaat. Voor de lange bewaring lijkt het me minder geschikt, maar ervaringen moeten dat uitwijzen. Sowieso is het een ontwikkeling die doorzet, want het verkrijgen van voldoende personeel is zeker een probleem en dat is met mechanische oogsten voor een deel te ondervangen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.