weblog

laatste update:11 jan 2019

‘Kijken, niet kopen’

Telers mogen best wat meer stampei maken, zodat ook de consument gaat beseffen dat het de producenten van hun voedsel steeds moeilijker wordt gemaakt.

In de eerste dagen van het nieuwe jaar wil ik allereerst al mijn collega-telers het beste wensen voor 2019! Hopelijk gaat het voor alle familieleden en medewerkers een mooi jaar worden en als aspergeteler hoop ik natuurlijk ook dat 2019 ons een beter financieel resultaat zal brengen dan 2018 ons gebracht heeft.

Weinig kopers

Dat 2018 geen best aspergejaar was, bleek eind vorig jaar ook op de beurs in Karlsruhe. Er was zeker sprake van veel bezoekers, maar in meerdere stands kwam tijdens gesprekken duidelijk naar voren dat er wel veel kijkers waren, maar slechts heel weinig kopers. Standhouders met machines klaagden dat ze nog geen reserveonderdelen aan de man gebracht konden krijgen, laat staan een nieuwe machine.

Ieder jaar is het nog zo geweest dat uiteindelijk alle planten ook weer zijn uitgeplant

Bij veel plantenkwekers stond de teller voor de verkoop van planten pas op de helft van wat ze in eerdere jaren hebben verkocht. En telers die wel planten willen kopen, proberen af te dingen op de prijs. Het zijn toch tekenen aan de wand, zou ik zeggen. Ieder jaar is het nog zo geweest dat uiteindelijk alle planten ook weer zijn uitgeplant. Hoewel het geen goede zaak voor de plantenkwekers zou zijn, is het misschien voor de sector in zijn geheel wel beter dat dit het komende jaar eens niet gebeurt.

Btw-verhoging

Dit jaar krijgen we ook nog te maken met de btw-verhoging van 6 naar 9%. Aangezien de prijzen in de supermarkten wel op € 2,99 of € 3,99 zullen blijven, verwacht ik dat het wel weer de teler zal zijn die voor die meerkosten moet opdraaien. Zo is het ook gegaan met het afschaffen van de rode diesel en daar doet me dit aan denken. In 2018 is er heel wat (dure) diesel doorheen gegaan, maar als teler kun je dat niet doorberekenen.

Wat meer stampei maken mag best

Het zijn 2 voorbeelden van situaties waarbij de standsorganisaties weliswaar vinden dat het een kwalijke zaak is, maar dat ze naar mijn mening te weinig commentaar geven of door te protesteren aangeven dat de grens écht is bereikt. Het hoeft voor mij niet zover te gaan als met de ‘gele hesjes’ in Frankrijk, want als boeren en tuinders staan we al vaak in een kwaad daglicht. Maar wat meer stampei maken mag best, zodat ook de consument gaat beseffen dat het de producenten van hun voedsel steeds moeilijker wordt gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.