teeltgeluid

‘Pas nul wortelvliegen gesignaleerd’

De peen van Johan Punter in Slootdorp heeft de droogte goed doorstaan. “We hebben in mei rond de opkomst een keer beregend en later nog een keer, maar dat was eigenlijk bedoeld om de kunstmest actief te krijgen.”

Die kunstmest lag al 14 dagen tussen het gewas en de korrels waren nog steeds zichtbaar. “Toen hebben we besloten om wat water te gaan geven. Het scheelt natuurlijk wel dat wij hier in Noord-Holland op grond telen met zo’n 15% afslibbare delen. Die grond is toch vochthoudender dan de echte zandgronden. De bovenste laag is wel droog, maar als je wat dieper de grond ingaat, verkleurt die donkerder door het vocht. Op echte zandgrond was het loof zeker slap gegaan. Ook is het hier minder extreem warm geweest. We hebben 1 dag gehad van boven de 35 graden Celsius en nog 2 boven de 30, maar de andere dagen is het toch altijd ‘koeler’ gebleven”, aldus Punter op 20 september.

Derde vlucht wortelvlieg

De combinatie van de toch wel zomerse temperaturen en de frisse zeewind zorgde ervoor dat van Alternaria tot op heden geen sprake was. De vrees voor echte meeldauw was er wel, maar met een behandeling met Rudis en een keer Score zijn de schimmels goed onder controle.

Het zou niet de eerste keer zijn dat we nog met een derde vlucht te maken krijgen

Punter heeft op 3 percelen plakvallen staan om wortelvlieg te signaleren en die laten een duidelijk resultaat zien: “Nul wortelvliegen! Maar het zou niet de eerste keer zijn dat we nog met een derde vlucht te maken krijgen. We blijven alert!”

Veel neerslag

Als Punter een bos wortels uittrekt, is hij tevreden over de kwaliteit, maar hij rekent zich nog niet rijk. “Voor de komende dagen wordt hier op buienradar tot en met dinsdag in totaal 60 millimeter neerslag voorspeld. Gelukkig valt dat niet ineens, maar het is toch wel veel. Dan kan de kwaliteit heel snel veranderen. Er wordt ook een harde wind voorspeld, meestal gaat dat niet gepaard met grote hoeveelheden neerslag ineens, maar je weet het natuurlijk nooit.”

Eigen rooier

Tussen begin en half oktober verwacht Punter zijn eerste peen te rooien voor afzet afland. “Dat is Nerac. Afhankelijk van wanneer de afnemer ze wil hebben, gaan we rooien.” De peen voor de bewaring is Nerac en Blanes, dat laatste grovere ras is voor de snijderij. “Voor de bewaring beginnen we eind oktober met rooien, misschien zelfs pas begin november. Wij zijn nooit de vroegste met rooien. Er zijn telers die in de eerste of tweede week van oktober al beginnen, maar wij hebben zelf een rooier, dus wij kunnen beginnen wanneer we willen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.