teeltgeluid

laatste update:3 dec 2018

‘Hoop op voldoende hersteltijd witlofwortels’

Rudi van Ingelgom in Kampenhout heeft een witloftrekkerij met zijn zoon Wim. De benodigde wortels telen ze zelf, en kregen zo direct te maken met de hitte en droogte.

De gevolgen daarvan kunnen voor witlof meevallen, klinkt het analyserend, mits de teelt voldoende tijd krijgt om te herstellen en de achterstand in te lopen. “Witlofwortels zijn een van de weinige gewassen met die mogelijkheid.”

Investeren in beregening

Dat inzicht werd nog versterkt tijdens een rondgang die Van Ingelgom als schepen (=wethouder) en portefeuillehouder voor landbouw voor Kampenhout maakte langs telers die door de weersomstandigheden gewasschade hebben of menen te hebben. “Daar zaten ook witloftelers bij, waaronder een aantal die op allerlei manieren gepoogd hadden water op hun gewas te krijgen.

Een mogelijkheid is een gewas alleen te beregenen op de stukken waar de nood het hoogst is, maar dat werkt tweewassigheid in de hand

Telers van grondwitlof hebben water aangevoerd in op een wagen geplaatste containers, maar dat blijft beperkt tot kleinere oppervlakten. Een familielid van me heeft geïnvesteerd in een haspel met beregeningsboom, sommigen hebben buizenberegening. Maar dan moet je ook over voldoende water beschikken. Een mogelijkheid is een gewas alleen te beregenen op de stukken waar de nood het hoogst is, maar dat werkt tweewassigheid in de hand.”

Seizoenstart 7 oktober

Vooral voor telers van grondwitlof is belangrijk dat ze vroeg in het najaar over goede wortels beschikken. “Grondtelers willen de startdatum van het nieuwe seizoen voor grondlof niet missen. De officiële seizoenopening is dit jaar op 7 oktober, dan moet er toch ook wat aanvoer zijn. De eerste telers zijn in de laatste week van augustus begonnen met rooien.”

Van Ingelgom verwacht de vroegste wortels voor het eigen bedrijf (en voor het bedrijf van een jongere neef) te rooien in de loop van oktober, en daarna meteen door te gaan met de overige rassen. Normaal start hij rond 25 september.

Mooie piek

De witlofprijs lag eind vorige week nog boven de € 2 per kilo, na een piek tot meer dan € 3 op de laatste dag van augustus. “Het is lang geleden dat we dit niveau gehaald hebben, maar het maakt het seizoen uiteraard niet goed. Bovendien neemt de productie af, en krijg je later in het seizoen steeds meer schoningsafval.”

Rassenkeuze veranderd

Van Ingelgom trekt het ras Podium, vanaf april tot het einde van het seizoen. “Eind maart heb ik nog wat Vintor gehad, dat was de laatste keer. Het komend seizoen gaan we wel meer Sweet Lady doen, als een vervanger voor First Lady.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.