weblog

‘Doorwas in broccoli, maar neemt wel snel af’

“We zitten nu in een enorme productiegolf”, constateert broccoliteler Peter Verschuren. “We oogsten echt meer dan volgens de planning zou moeten.”

Dat is nog steeds een gevolg van de hitte in juli, waardoor toen de schermaanleg uitstelde. “Ik denk dat het zomerweer hier in het zuiden meer impact heeft gehad dan in Noord-Nederland. We hebben feitelijk te maken gehad met één lange, doorlopende hittegolf. In het noorden is het tussendoor een paar dagen wat koeler geweest. Dat was net genoeg om dat uitstel te doorbreken.”

Schermvorm en doorwas

Tijdens de hitte was de schermvorm niet altijd ideaal, maar die broccoli was nog redelijk af te zetten. Het probleem van schermvorm is nu achter de rug. Dat geldt nog niet voor doorwas.

“Je ziet dat gelukkig wel snel afnemen, want dat geeft nogal wat extra werk. Het valt op dat de problemen daarmee het duidelijkst zijn bij de eerste keer dooroogsten, daarna wordt het minder.”

Amper schermrot

Schermrot is nog amper aan de orde geweest. “Het heeft even gespeeld, na een bui van 30 millimeter, gevolgd door een week broeierig weer. Daarmee hebben we geluk gehad, want krijg je een echt zware bui op een bodem die nog relatief warm is, dan is dat bijna een garantie voor zware infectie-ellende.”

Nog aan het beregenen

Het tekort aan vocht speelt nog wel. “We hebben regelmatig buitjes gehad, waarvan het gewas opkikkerde, maar alles bij elkaar is de neerslaghoeveelheid nog zeer beperkt. Het is overigens niet zo dat ik zit te wachten op flinke buien, want dat is vragen om ziekteproblemen. We zijn nog aan het beregenen, daar gaan we liever nog even mee door.”

Triton en Steel

Vorige week was de oogst van Ironman net afgerond en werd gesneden in de broccolirassen Triton en Steel. “Triton is een echt ras voor mooi weer, de vorm van het scherm bleef in de zomer het mooist. Steel is van zichzelf wat bonkiger, maar is sterk. Die wordt nu alleen nog maar mooier.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.