teeltgeluid

‘Bloemkool is gloeiend duur, dus oogsten we door’

De droogte is bij Theo en Hans Vlaar in het Noord-Hollandse Andijk wel voorbij. Theo: “Ik schat dat we in de laatste 4 weken 70 millimeter regen hebben gehad.”

De eerste bui van 30 millimeter viel op 1 augustus, net nadat ze hun eerste winterbloemkool hadden geplant. “Die hebben we dus niet hoeven te beregenen en is goed aan de groei gegaan. In de loop van de weken daarna is er nog zo’n bui gevallen en gisteren en vannacht heeft het hier ook redelijk wat geregend”, aldus Theo Vlaar op donderdag 6 september.

Oogst ligt op schema

Met het oogsten liep hij lange tijd behoorlijk voor op schema, maar in de eerste week van september zit hij weer op schema. “Met de vraag is het momenteel wat rustiger en de kolen zijn ook nog aan de kleine kant. Ik verwacht in oktober wel weer meer bloemkool. Ik denk dat we bij normale temperaturen pas half december de laatste zullen oogsten.”

Vaker bloemkool dooroogsten

Over de prijsvorming: “Bloemkool is nu gloeiend duur, we oogsten dus wat we kunnen. Het vraagt wel meer arbeid, want we moeten vaker dooroogsten omdat de kolen ongelijker staan. Zeker op de kopeinden en aan de randen waar minder water is gekomen zie je dat duidelijk terug.”

Verschil in bloemkoolrassen

Een periode was de kwaliteit maar zo zo, met Aerospace als voorbeeld van een ras dat wat meer korrelige schermen gaf dan gebruikelijk. Momenteel oogst Vlaar in Solida en Clarina. Daarvan is de kwaliteit weer vrij goed, mede door de omslag in weersomstandigheden. “Het ras Guideline beleef dit jaar steeds mooi. Daar hebben we geen last gehad van mindere kwaliteit.”

Insectendruk hoog

Als het om insecten gaat, stelt Vlaar vast dat hij nog nooit zoveel insecten van verschillende pluimage gezien heeft dan dit jaar. “Koolmot vormde wel het grootste probleem. Die zijn dit jaar zeker tot 4 generaties gekomen, misschien wel 5. Op een gegeven moment omvatte de cyclus maar een week. Toch hebben we het in de gangbare, maar ook in de biologische teelt onder controle gehouden door de inzet van toch goed werkende middelen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.