teeltgeluid

‘Asperges met dunnere stengels en minder loof’

“Het loof staat nog redelijk mooi groen”, stelt aspergeteler Frank op het Veld op 20 september vast.

“De druk van schimmels als Stemphylium en Botrytis is dit jaar door de droogte tot op heden heel laag. We hebben de percelen waar we het vroegste gestopt zijn en de nieuwe aanplant wel een keer behandeld, maar verder nog niets. Het loopt richting eind september, het loof begint al geel op te trekken en van nature wat af te rijpen. Ik denk niet dat het nog nodig is om veel tegen schimmels te gaan doen. Misschien spuiten we nog een keertje, maar daar zal het wel bij blijven”, zegt Op het Veld.

Ook de druk van de aspergekever was niet groot. “In het begin hebben we daartegen wel een keer gespoten, maar tijdens dat hele hete weer werd de druk van nature snel minder.”

Hoge verdamping

De hoeveelheid loof en de dikte van de stengels is niet om over naar huis te schrijven. “Over het algemeen hebben ze duidelijk minder loof gevormd, je kunt er makkelijk doorheen wandelen zonder dat je het loof aan de kant hoeft te duwen. We hebben wel 2 tot 3 keer beregend, maar als een gewas onder die warme, droge omstandigheden 5 millimeter per dag verdampt, dan is dat met beregenen niet bij te houden. Bij een paar hectare zou dat nog gaan. Ja, irrigeren is een optie, maar dat is toch een hele klus om het aan te leggen. En je moet er dagelijks heen ter controle. Dat kost al met al ook veel uren, zeker als het om grotere oppervlaktes gaat.”

Groeistilstand

Omdat de grond tijdens het stoppen met oogsten in de minitunnels nog wat vochtiger was én vanwege het langere groeiseizoen staat op die percelen meer loof dan op de onbedekte percelen. “Ze hebben zeg maar een maandje meer groei gehad, maar in juli stond alles stil.”

Effect volgend aspergeseizoen

Hoe de mindere stand zal doorwerken in het komende seizoen is koffiedik kijken, maar logischerwijs zal het de productie negatief beïnvloeden. “We gaan richting oktober, dus de gewassen moeten het doen met het loof dat er nu opstaat. Ik verwacht dat je er in het begin van het volgende seizoen nog weinig van merkt, maar in de loop van het seizoen wel. Ze hebben toch een halve zomer stil gestaan in hun ontwikkeling. Misschien is dat wel positief voor de prijs, maar dan blik ik al wel heel ver vooruit. De afgelopen twee seizoenen waren in ieder geval niet geweldig, eigenlijk kan het alleen maar beter worden.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.