Doorgaan naar artikel

‘We maken weken van 100 uur’

Ab en Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland waren op donderdag 9 augustus druk met het strooien van Kali-60 in de latere spruitkool. “Er wordt regen voorspeld, dan kan het meteen zijn werking doen.”

In de spruiten die over 4 weken gaat plukken, strooit hij dat niet. “Dat heeft geen zin meer en eerder strooien had bij deze droogte ook geen zin. We strooien het in principe altijd omdat het de vitaliteit en de houdbaarheid van de spruiten beter maakt.”

100 uur hakt erin

Kleijwegt spreekt van een moeilijk seizoen. “Wij hebben het geluk dat we kunnen beregenen. Nagenoeg alle percelen hebben we wel 4 tot 5 keer gehad. Achteraf gezien hadden we misschien nog eerder moeten beginnen, maar ja, wie weet van te voren dat het zo’n lange periode totaal niet regent. Door al dat beregenen maken we weken van 100 uur. Ik ben nog jong en vitaal, maar dat hakt er natuurlijk wel in. Aan het thuisfront is het ook niet meer uit te leggen, die vraagt zich af hoe het dan gaat als je het echt druk hebt, want dat is normaal in deze periode natuurlijk nog niet het geval. Ik weet wel dat die 100 uur het absolute maximum is.”

‘Bij telers die niet kunnen beregenen is het natuurlijk een drama, dan zit het gewas tegen afsterven aan’

Versoepeling Benevia

Door al dat beregenen heeft Kleijwegt zijn gewassen behoorlijk aan de groei weten te houden. “Er is al wel vroeger dan normaal blad gevallen, maar het valt nog mee. Bij telers die niet kunnen beregenen is het natuurlijk een drama, dan zit het gewas tegen afsterven aan. Door de groeistilstand krijg je ook nog meer aantasting van trips, koolmot en koolvlieg en de middelen werken juist minder. Wij hebben het door het beregenen en door wekelijks te spuiten met het middelenpakket dat tot onze beschikking staat nog goed onder de duim weten te houden. Alleen Benevia hebben we niet gebruikt, omdat de toepassing zoveel beperkende eisen kent dat wij daar niet aan kunnen voldoen. Het is noodzakelijk dat daar volgend seizoen wat versoepeling in komt, want het is een onmisbaar middel tegen trips en koolmot.”

Begrip afnemers en consument

Over 4 weken verwacht Kleijwegt te starten in de Abacus, daarna volgen Hey Melis en Sofia. “Hey Melis is een nieuw ras, Sofia is wat fijner dan Abacus. Op deze manier hebben we fijnere en wat grovere spruiten naast elkaar zodat we gemakkelijk kunnen inspelen op de vraag van de afnemers. Ik hoop wel dat die begrip hebben voor het vele extra werk en de extra kosten die we dit seizoen hebben moeten maken om de spruiten aan de oogst te krijgen. Je praat als snel over circa € 1.500 per hectare, dat is toch zo’n 10 tot 15% extra. Ook de consument realiseert zich dat niet, maar zou best meer waardering voor de agrarische sector mogen hebben. Zij kunnen genieten van het geweldige weer, terwijl wij alle zeilen bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat er dadelijk toch weer spruiten in het schap liggen. En ja, natuurlijk, uiteindelijk maak je die uren ook in de hoop je eigen portemonnee beter te vullen. Veel zal ook afhangen van de uiteindelijke productie. Ontstaat er krapte of niet?”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin