Doorgaan naar artikel

‘Ondanks droogte staat peenloof nog mooi overeind’

“25 millimeter voegt wat toe, niet die paar druppels die voor zaterdag 28 juli zijn voorspeld”, reageerde Johan Punter in Slootdorp woensdag 24 juli.

Zijn aardappelen had hij al 3 keer beregend, zijn uien 4 keer, en zijn peen tweemaal: de eerste keer na de zaai in de 3de week van mei om de planten boven de grond te krijgen. De tweede keer onlangs na de eerste bemestingsbeurt. De laatste regen was van 10 juni, er viel toen zo’n 4 millimeter.

‘Het loof staat mooi overeind, anders waren we al wel eerder gestart met beregenen’

Opdrachtige grond

Afgezet tegen de weersomstandigheden is Punter tevreden over de stand van het gewas. Op de kopakkers staat het soms wat minder, maar voor het overige valt het zeker niet tegen. “De grond is redelijk opdrachtig, je ziet het ook als je de rug doormidden steekt. De bovenste paar centimeter is de grond kurkdroog. Dat werkt isolerend voor de grond eronder, die is nog behoorlijk vochtig. Je merkt onder omstandigheden als deze dat peen kan inwortelen. In vorige jaren hebben we ook wel droge perioden gehad, op zandgrond gaat het loof dan soms hangen. Deze keer hebben we dat tot op heden nog niet gezien, het loof staat mooi overeind. Anders waren we al wel eerder gestart met beregenen.”

‘De ziektedruk is laag door de droogte. De peen is nog niet gespoten, alleen met bladmeststof’

Lage ziektedruk

De droogte zorgt er ook voor dat de ziektedruk laag is. “Dat merk je ook in de aardappelen en uien. Alleen met het beregenen loop je wat risico op schimmels, maar het gewas is daarna toch ook weer in en uurtje droog. De peen is overigens nog niet gespoten, alleen met bladmeststof.”

Onttrekkingsbeperkingen

Midden vorige week doken er berichten op over mogelijke onttrekkingsbeperkingen voor het noordelijk deel van Nederland, dat voor de watervoorziening afhankelijk is van het IJsselmeer. “Er wordt nogal wat water gebruikt om land blank te zetten voor de bestrijding van aaltjes en dergelijke. Dat willen de waterschappen als eerste verbieden, net als het beregenen van mais en grasland.”

Gebruik oppervlaktewater

Op sommige plekken in de Wieringermeer is ondergronds zoet water aanwezig – bekend als de Hoornse bel – maar daarvan kan Punter vanwege de ligging van zijn percelen geen gebruik maken. Beregenen kan alleen met oppervlaktewater, waarvoor hij twee beregeningsinstallaties kan inzetten: een eigen installatie en een exemplaar dat wordt gehuurd van een bollenboer. “We hebben overal nog water, dat we op de kopakker kunnen pakken. Dat is dan weer wel makkelijk”, zegt Punter.

Nette prijzen

Hoe het staat met de peenhandel, is niet bekend. Punter: “We hebben geen peen die oogstklaar is, vandaar. Degenen die al wel wat kunnen rooien, kunnen goede prijzen maken, heb ik gehoord: € 15.000 per hectare. Dat is netjes.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin