teeltgeluid

‘Normale productie rabarber ondanks droogte’

Het buitenseizoen rabarber is bij Rob de Rond van De Rond Agro in Hoeven goed verlopen.

“Ondanks de droogte en de hitte hebben we een normale productie gehaald en is de kwaliteit ook goed gebleven. In de productie kan sowieso jaarlijks een verschil van zo’n 5% zitten, al doe je verder alles hetzelfde. Dit jaar was het wel nodig om iedere 5 dagen te beregenen. Dat hebben we deels met een haspel en deels met beregeningsbuizen gedaan.”

“We werkten met giften van 20 millimeter per keer. Als je te weinig water geeft, gaat bij rabarber het blad slap hangen en gaat de plant stengels afstoten. Dat is dus niet gebeurd”, vertelt De Rond op 23 augustus. Drie keer werden de planten bemest met 40 kilo zuivere stikstof in de vorm van Entec om de groei erin te houden.

Als je te weinig water geeft, gaat bij rabarber het blad slap hangen en gaat de plant stengels afstoten

Constant seizoen voor rabarber

De oogst werd rond half augustus beëindigd, vanwege de inzakkende vraag. Daarvoor was sprake van een vrij constante vraag en kon De Rond daarom ook constant leveren. Begin augustus was nog even sprake van een piek in de prijsvorming, maar daarna zakte de prijs weer snel naar het niveau waarop het eerder zat tijdens het buitenseizoen van De Rond.

Uitval in zomerplanting

De voorjaarsplanting van De Rond doorstond de droogte en hitte prima, bij de zomerplanting van begin juni was dat niet het geval. “Die hebben eigenlijk alleen maar hitte en droogte meegemaakt en daar is 15 tot 20% van de planten toch weggevallen, ondanks veelvuldig beregenen. We gaan daar komend voorjaar tussenplanten. Daarvoor gebruiken we dan wel wat zwaardere planten, maar een ongelijk perceel zal het helaas toch wel blijven, daar kun je verder niets tegen doen.”

Planten de koelcel in

In week 31 rooide De Rond zijn planten voor zijn eerste teelt in de kas. Die staan in de koelcel om de benodigde koude-eenheden te krijgen. Over 2 tot 3 weken zullen ze in de kas worden geplant. Ook voor het planten van de tweede ronde zitten de planten al in de koelcel. De planning is om in de eerste week van oktober weer de eerste rabarber uit de kas te kunnen oogsten.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.