teeltgeluid

‘Hoofdzakelijk Topscore met een beetje Vintor’

“De komende 14 dagen is het weliswaar minder warm, maar van enige regen van betekenis is nog geen sprake. Ik sta er niet van te kijken als er witlofwortelen gaan sneuvelen”, zegt witloftrekker Rob de Boer bezorgd.

De Boer trekt in Spierdijk (Noord-Holland) witlof, met wortels uit de Noordoostpolder, de Wieringermeer, Goeree-Overflakkee en Noord-Frankrijk. Zo ook dit jaar. In Frankrijk kan echter niet beregend worden. “Rond de zaai is daar nog 60 millimeter gevallen. De wortelen staan daar op brede ruggen. Er schijnt nog wel voldoende vocht in de grond te zitten, hoor ik van de wortelteler. Met niet te veel blad, maar met voldoende worteldiameter.”

Warm weer, hoge energierekening

De buitenomstandigheden hebben geen consequenties tijdens en rond de trek. De wortelbewaring kan het vlot aan, al geeft dat wel een hogere energierekening, en ook in de werkruimte blijft de temperatuur aanvaardbaar. “Het lof is mooi fris, en de wortelen hebben een temperatuur van wortelen zijn 1,5 graad onder nul, dat helpt ook.”

Wortelras Vintor bemesten beregenen

De Boer was eind vorige week in de Noordoostpolder om te kijken naar de wortels van de 2 enige rassen die hij nog trekt: Vintor en Topscore. Vintor was toe aan een bemestings- en beregeningsbeurt, Topscore stond er juist opvallend fris bij. De teelt in de Wieringermeer ging vorige week ook nog goed. “Ze hebben daar water uit het IJsselmeer, maar ik heb begrepen dat de kans bestaat dat de aanvoerkraan deels wordt dichtgedraaid. Overdag zou er dan niet meer beregend mogen worden, alleen in de nacht. Op Flakkee mag ook nog beregend worden. Daar kan bronwater worden gebruikt.”

Komende seizoen geen wortelkrapte

Over alle teelten heen valt het De Boer wel op dat de groei traag verloopt. “Hoe kan het ook anders, met nachttemperaturen die eigenlijk overdag normaal zijn.”

‘De trek van Topscore verloopt prima, met genoeg kilo’s en buikige kroppen die vlot te verwerken zijn’

Hij verwacht het komende seizoen vooralsnog geen krapte met het aantal wortelen. “Ik heb er ook nog zat in de koelcel staan”, voegt hij toe, “die mogen verkocht worden.” Dat worteloverschot betreft het ras Vintor. “Ik trek nu nog Topscore, die zet ik nog 1,5 week op (tot week 32). Andere jaren was ik allang bezig met Vintor, maar ik zie er nu geen enkele reden voor. Ik heb er voldoende wortels van en de trek verloopt prima, met genoeg kilo’s en buikige kroppen die vlot te verwerken zijn. Ik zie ook nog absoluut geen slijtage.”

Wortelen ogen rommelig

De luchttemperatuur tijdens de trek ligt rond 14 graden, de watertemperatuur is een graad hoger. De enige kanttekening is dat de wortelen niet mooi zijn, en een wat rommelige indruk geven. “Dat hindert wel bij het opzetten, maar je kunt er genoeg van kwijt in de kist. Ik teken ervoor als Topscore volgend jaar weer zo produceert.” Topscore is voor De Boer volgend seizoen dan ook weer het belangrijkste ras. “Ik heb er in ieder geval weer wat meer van gezaaid, wellicht dat het lukt om er tot september mee door te gaan.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.