Doorgaan naar artikel

‘Het is gewoon een heel zwaar seizoen’

In Wervershoof regende het in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 augustus voor het eerst sinds lange tijd.

“Er is 4 millimeter gevallen, we hadden wel wat mee willen hebben”, verzucht Roel Bakker van C. Bakker Flowers & Vegetables. “Het is nog steeds extreem droog, maar we kunnen het met 3 haspels bijhouden met beregenen. Het werk van ’s ochtends en ’s avonds verzetten is op zich nog niet zo erg, maar het komt bovenop wat je overdag al moet doen. Dat extra werk breekt op, omdat het al zo lang duurt. Eigenlijk kom je op een gegeven moment tijd te kort. Er gaan dus heel wat avonduren in het werk zitten en mede daardoor is het gewoon een heel zwaar seizoen.”

14 dagen voor op schema

Gelukkig sorteert al het werk wel in effect. “De gewassen staan er wonderbaarlijk goed bij. Daarover hebben wij niets te klagen. De banen die we nu snijden zijn ook van goede kwaliteit. Guideline staat nog wat mooier dan Aerospace. Ze staan op goed opdrachtige grond, daar hebben we nu zeker voordeel van.” De maatsortering is ook zoals gebruikelijk, alleen zijn de bloemkolen wel eerder aan de oogst toe. “We liggen 10 tot 14 dagen voor op ons oogstschema, omdat een paar plantingen bij elkaar zijn gelopen. Ongetwijfeld krijgen we daardoor een periode met schaarste aan bloemkool. Hoe dat precies uit gaat pakken, weet ik niet, want veel zal afhangen van hoe het ras Clarina zich gaat gedragen.”

Roel Bakker: "Die 3-rijige plantmachine waarmee we spitkool planten is een oud beestje, maar voor dit werk nog prima geschikt. Het duurt wel wat langer.' - Foto: Lex Salverda

Roel Bakker: “Die 3-rijige plantmachine waarmee we spitkool planten is een oud beestje, maar voor dit werk nog prima geschikt. Het duurt wel wat langer.’ – Foto: Lex Salverda

Gedrag Clarina

Hij vervolgt: “Gelukkig hebben wij nu nog geen Clarina die aan de oogst toe is, want dan zouden we te maken hebben met een ‘te kort’ gewas. Het is wel het hoofdras voor de herfstteelten en het is de vraag hoe het ras zich na 2 hittegolven ontwikkelt en of er sprake is van uitstel van de koolaanleg. Ik reken me nog niet rijk, maar er staat een periode met relatief weinig bloemkool voor de deur. In andere delen van Nederland vormt water misschien het knelpunt, bij ons is het de temperatuur die invloed heeft op het groeiverloop.”

Koolmotje onder controle

Op het gebied van gewasbescherming zijn het vooral de rupsen van het koolmotje die voor de nodige overlast zorgen. “Door wekelijks te spuiten, kunnen we ze onder controle houden, maar doe je dat niet, dan loopt het echt onder. We spuiten ’s morgensvroeg, dan is het gewas het koelst en mag je het meeste effect verwachten.”

‘We schoffelen 1 tot 2 keer en gebruiken Lentagran, dat door de contactwerking het onkruid in ieder geval wat afremt’

‘Perzikkwaad en moddermeel’

De druk van onkruid wisselt per perceel. “Op sommige percelen is de onkruiddruk hoog, met name van ‘perzikkwaad’ (perzikkruid) en ‘moddermeel’ (melde), op andere percelen valt het wel mee. We schoffelen 1 tot 2 keer en gebruiken Lentagran, dat door de contactwerking het onkruid in ieder geval wat afremt. Maar er gaat ook heel wat tijd zitten in het wieden.”

Handmatig dekken

Daarnaast behoort het dekken tot de steeds terugkerende werkzaamheden. “De meeste rassen zijn wel min of meer zelf-dekkend, maar wij lopen er toch altijd een keer doorheen. We hebben ook een tijdje met die naaimachine gewerkt. Dat heeft als voordeel dat je snel kunt dekken, maar het nadeel is dat het lastiger oogst, zeker als de banen wat ongelijk staan. Onze conclusie is dat als de zetten niet te groot zijn en geen 2 of 3 plantingen tegelijk komen, handmatig dekken bij ons goed voldoet. Qua kosten is het ongeveer hetzelfde.”

Aantrekkende prijzen

Het seizoen startte goed en bleef lange tijd goed, maar eind juli/begin augustus zakten de prijzen weg door het grote aanbod. “De afgelopen 2 weken waren ronduit slecht. Dat gaat weer aantrekken. Hoewel, bij bloemkool weet je het nooit zeker.”

Spitskool planten

Het planten van spitskool doet Bakker met een oude, eenvoudige plantmachine. “Morgen planten we de laatste van dit seizoen. Die 3-rijige plantmachine is een oud beestje, maar voor dit werk prima geschikt, al duur het wat langer. Planten met die 4-rijige machine waar me bloemkool mee planten en tegelijk de vloeibare bemesting uitvoeren gaat niet, omdat de plantafstand van spitskool 50×50 centimeter is.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin