teeltgeluid

‘Aspergekever vindt 38 graden ook geen pretje’

De gewassen asperge staat er bij Piet van Iersel in Udenhout goed bij. Hij is de afgelopen tijd wel vrijwel constant in de weer met de haspel om te beregenen.

“Op 1 perceel kunnen we elektrisch beregenen, bij andere percelen hebben we de trekker nodig. Daar beregenen we alleen ’s nachts, want die hitte overdag is niet goed voor een continu draaiende motor. We moeten zorgen dat we daar pompen hebben of we moeten alles elektrisch maken.” In ieder geval komt er volgend jaar in het vorig jaar aangelegde stuk druppelirrigatie te liggen. “Nee, dat is niet omdat het nu zo droog is, we waren dat toch al van plan. Maar toen we daar stopte met steken begin mei was de rest nog volop in productie en hadden we er geen tijd voor.”

Twee keer 25 millimeter

In Udenhout viel in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 augustus 6 millimeter. “Het stof is weg, zal ik maar zeggen. Voor komende vrijdagnacht voorspellen ze voor hier ook redelijk wat buien. Dat is ondanks ons beregenen hard nodig, want als je met een boor de grond in gaat, dan is het wat dieper kurkdroog. Wij proberen 2 keer 25 millimeter met een dag ertussen te geven om de grond dieper ook voldoende vochtig te krijgen. Dan moeten ze daar weer 14 dagen mee vooruit kunnen. Het werkt op die manier wel, maar het blijft krap aan. Nog meer geven wordt toch lastig.”

Voldoende dikke stengels

Bij deze aanpak staat er in ieder geval overal een flink gewas. “De eerste stengels zijn voldoende dik. Wat je dit jaar wel ziet, is dat de tweede stengel niet boven de eerste uitkomt. Normaal gebeurt dat wel. Bij Gijnlim waar we begin mei gestopt zijn met steken, staan voldoende dikke stengels, maar ook wat dunnere. Dat gewas begint nu ook slijtage te vertonen, maar ja, dat staat ondertussen ook 3 maanden.”

Kennelijk vindt die kever 38 graden ook te veel van het goede, want normaal kan die onder zomerse omstandigheden voor redelijk wat schade zorgen

Weinig aspergekever

Tegen aspergekever voerde Van Iersel begin juni een bestrijding uit in het perceel waar hij het eerste stopte en dat bleek tot nog toe afdoende. “Ik zeg niet dat er geen zitten, maar het stelt weinig voor. Ik hoor dat ook van andere telers. Kennelijk vindt die kever 38 graden ook te veel van het goede, want normaal kan die onder zomerse omstandigheden voor redelijk wat schade zorgen. Misschien dat de eitjes uitdrogen zodat er geen nakomelingen komen, ik weet dat niet. Ze zitten ook liever op jonge scheuten en die zijn er toch minder. Maar hoe dan ook, ik stel vast dat ze vanzelf vrijwel helemaal verdwenen zijn.”

Geen schimmelbestrijding

Gevraagd naar het startmoment voor de schimmelbestrijding antwoord Van Iersel gevat: “Dat is er niet. Tot nu toe is de bestrijding van schimmels natuurlijk helemaal niet nodig geweest, maar vorig jaar hebben we een heel seizoen niets gespoten. Als ik naar de productie kijk, heeft het gewas daar niets van geleden. Misschien dat het 1 of 2 weken vroeger is afgestorven, maar dat is voor mij geen reden om wel weer te gaan spuiten.”

Onkruid mechanisch

Het onkruid heeft Van Iersel goed onder de duim. “We rijden met een smalspoortrekker tussen de ruggen met een cultivator en schoffeltanden. Zo bewerken we het looppad en de zijkanten van de ruggen. In het midden van het looppad werkt dat iets minder, maar als daar teveel onkruid komt, gaan we er een keer met de frees doorheen. Alleen het aller vroegste perceel hebben we na het stoppen met een herbicide gespoten, de andere niet vanwege de hitte. Er kwam toen ook niet veel onkruid door. Tot eind augustus moeten we het zo zien te houden, wat daarna nog komt vormt toch geen zaad meer. Misschien dat door de neerslag er nu nog onkruid kiemt, dan schoffelen we nog een keer. Alleen zwarte nachtschade houden we extra in de gaten, dat trekken we ook na eind augustus nog wel uit.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.