Doorgaan naar artikel

‘Wel bijen, geen ijsbergsla’

Omdat minister Schouten heeft ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van neonicotinoïden te beperken, krijgen wij als ijsbergslatelers vanaf volgend jaar te maken met een verbod op Cruiser of Gaucho als zaadcoating.

Ik vind dat een onbegrijpelijk en overhaast besluit, genomen op basis van emoties en onder maatschappelijke druk, maar niet op basis van rationele argumenten. Immers, op ijsbergsla zul je geen bestuivers zoals bijen aantreffen. Verder wordt er bij zaadcoating minimaal actieve stof gebruikt. Aangezien er voor deze zaadcoating momenteel geen alternatieven zijn, zullen vaker gewasbehandelingen nodig zijn om het gewas van insecten te vrijwaren.

Ik heb het gevoel dat wat we in 15 jaar in onze sector hebben opgebouwd met dit besluit ineens teniet is gedaan

Zonder zaadcoating zijn de planten de eerste 5 weken niet meer beschermd. Dat betekent meer actieve stof op het gewas en in het milieu. Daar zit niemand op te wachten, ook wij telers niet. Ik heb het gevoel dat wat we in 15 jaar in onze sector hebben opgebouwd om geleidelijk aan steeds milieuvriendelijker en innovatief te gaan telen met dit besluit ineens teniet is gedaan.

Onbegrijpelijk

Het valt ook niet uit te leggen naar de consument, die ziet ons alleen maar vaker op de trekker springen met de spuit erachter. Dat je met zaadcoating en veel minder middel hetzelfde kunt bereiken is voor de consument een te technisch verhaal. Maar dat de overheid dat niet snapt en ook niet ziet dat je in ijsbergsla geen bij kunt vinden, vind ik echt onbegrijpelijk.

Lange procedures en uitzonderingsregelingen

Desondanks gaan vollegrondstelers er misschien te gemakkelijk van uit dat er voor volgend jaar wel een oplossing zal komen. Maar daar zijn nieuwe toelatingen voor nodig en die vergen lange procedures óf er moet voor zaadcoating een uitzonderingsregeling komen. Zo niet, dan zullen we volgend jaar vaker moeten spuiten en dat is nou net waar we met Planet Proof vanaf willen. Volgens mij zitten we dan ook dicht bij het punt waarop telers zullen zeggen dat ze onder deze certificeringseisen geen groente meer kunnen telen.

Share this

Afbeelding
Niels Zuurbier

LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin