Doorgaan naar artikel

‘Knalapparaten doen het dit jaar goed in bloemkool’

“Eindelijk eens 8 millimeter regen gehad, dat was vannacht.” De verzuchting komt van Roel Bakker van C. Bakker Flowers & Vegetables in Wervershoof.

In Noord-Holland is het niet ongewoon dat er tot de langste dag relatief weinig neerslag valt en daar is dit jaar geen uitzondering op. “Het was absoluut nodig, we zijn al weken aan het beregenen in al onze gewassen, dus ook in bloemkool. Dat gebeurt na het planten, maar ook in gewassen die al aangeslagen zijn, om ze aan de groei te houden.” Bakker teelt met zijn neef Dennis naast diverse koolsoorten onder andere ook irissen en pioenen.

Start oogsten

Vorige week ging de 8ste bloemkoolplanting de grond in, met de rassen Aerospace en Guideline. De eerste planting was rond 22/23 maart met Aerospace en Sevilla, in 6-centimeterpotten. “Daarin gaan we volgende week (week 23) beginnen met oogsten; dat zal rond 5 juni worden, eerst komt Sevilla, Aerospace komt er dan snel achteraan. Die startdatum is redelijk normaal, tegen vroeg aan. We hadden geen 8-centimeterpotten. Die waren dit jaar eigenlijk te vroeg klaar, dat zag je ook in een gewas als broccoli: de planten zijn nog niet voldoende uitgegroeid, maar er komt al wel een scherm in.” Bakker is tevreden over zijn vroegste teelt. “Dat zijn in het algemeen knappe banen geworden.”

Geen mooie winterbloemkool

Minder enthousiast is hij over zijn winterbloemkool, van de rassen Marcher en Agrista. “Die zijn niet goed geweest, Die rijpten af op een moment dat het erg warm was, waardoor die niet mooi werd. We konden ze nog voor een redelijke prijs verkopen, maat met een te laag oogstpercentage. Vooralsnog gaat er wat ons betreft een streep door de teelt van winterbloemkool. In april en begin mei hebben we volop ander werk, dat is lastig te combineren.”

Onkruid en bemesting

Het plantwerk ging vorige week heel behoorlijk, op aardappelland dat vooraf was bewerkt met de schijveneg om het onkruid klein te maken en met de frees voorafgaand aan het planten. Tegelijk met het planten wordt ook bemest, in deze periode met 550 liter NTS (200 kilo N) en 60 liter Fertiphos per hectare (16 kilo fosfaat). De stikstof wordt met 2 kouters aan beide zijden op 10 centimeter afstand langs de gewasrij geïnjecteerd, fosfaat wordt onder de plantvoor gedeponeerd.

“We doen dit zo voor het 2de jaar, we zijn er erg tevreden over. Een goede controle op de dosering is wel belangrijk. We houden de vloeistofdruk in de gaten, dan is het in principe goed. En verder checken we om de 10.000 planten nog eens extra, bij het laden van de planten.”

Wel of niet knallen

Op een deel van de plantingen ligt wildnet, vooral tegen de duiven. “Dat gaat goed, maar ik zie ook dat de knalapparaten dit jaar hun werk goed doen. Andere jaren zag je vaak geen verschil tussen wel of niet knallen, maar deze keer is dat duidelijk anders. Ik doe elke avond ook een schietgebedje, dat helpt wellicht ook.”

Auteur Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Roel Bakker

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin