teeltgeluid

‘Wij zijn vooral greppels aan het graven geweest’

Johan Doff in het Groningse Uithuizen heeft 80 van zijn 100 hectare spruitkool reeds geplant. Hij doet dat met een 9-rijige plantmachine waarmee hij onder goede omstandigheden zo’n 9 hectare per dag kan planten.

“Eind maart zijn we begonnen en we hebben wel vaak regen gehad zodat we niet vooruit konden, maar uiteindelijk zijn we al een heel eind. Alleen de laatste Albarus moeten we nog planten”, aldus Doff op 2 mei. Een filmpje van het planten van de zelf opgekweekte kluitplanten met die plantmachine staat op YouTube.

Hij gebruikt 300 gaats trays. Daarvan staan er 4 voor elke planter in vierkantverband. Zo is de planter steeds voorzien van planten. Het planten gaat met gps, voor het evenwicht hangt er 800 kilo frontgewicht voorop de trekker.

Schoffelen uitgesteld

Het schoffelen met zijn 10-rijige Steeno Carre schoffelmachine moest Doff vanwege die regelmatige regenbuien en de laatste van 57 millimeter op 29 april uitstellen tot vrijdag 4 mei. “Je kunt spreken van wateroverlast, de grond is op veel plaatsen dichtgeslagen. We zijn dan ook vooral bezig geweest met het graven van greppels om het water af te laten. In een uur of 10 waren alle percelen weer droog. Ik verwacht dan ook dat we vrijdag kunnen gaan schoffelen”, aldus Doff op 2 mei. Op vrijdag 4 mei bleek dat toch te optimistisch ingeschat. “Het wordt op zijn vroegst morgen.” De schoffelmachine hangt voorop de trekker en de elementen zijn apart hydraulisch te bedienen. De 6 buitenste elementen, 3 links en 3 rechts, zijn inklapbaar voor transport over de weg.

Waarschijnlijk chemie nodig

Als basisbemesting gaf Doff KAS en zwavel. “De hoeveelheid is erg afhankelijk van het perceel en het ras. Het zit tussen 300 en 700 kilo KAS per hectare.” Het rijtje aan rassen bestaat uit Devino, Franklin, Abacus, Cyrus, Plutus, Gigantus, Neptuno, Cobelius, Belindus en Albarus. Tegen het onkruid werden tot nu toe alleen de kantjes en randjes behandeld met een kappenspuit. Normaal bestaat de onkruidbestrijding verder uit schoffelen, maar het zal erom spannen of dat dit jaar gaat lukken. “Eind april starten we normaal, dat gaat dit jaar niet lukken. Ik denk dat we dit jaar de vroegste plantingen van zo’n 20 hectare toch chemisch zullen moeten aanpakken.”

Teveel uitbreiding?

Doff regelt zijn afzet zelf. “We leveren aan 3 exporteurs, het meeste gaat naar Duitsland. We leveren ook zelf rechtstreeks naar Duitsland. We werken met leveringsafspraken tegen dagprijzen. De afgelopen 2 seizoenen zijn goed verlopen, hoewel met name trips wel voor grote problemen heeft gezorgd. Misschien onder andere daardoor was de markt wel gezond. Hoe dat komend seizoen zal zijn, is afwachten want ik hoor dat er 300 tot 400 hectare meer geplant zal gaan worden. Dat lijkt me teveel, maar als door wateroverlast of andere factoren de producties tegenvallen, dan kan het toch een goed seizoen worden. We zijn momenteel niet de enige die met wateroverlast kampen.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.