teeltgeluid

‘Voor niks werken, dat frustreert enorm’

Witlofteler Rob de Boer in Spierdijk (N.-H.) kent het antwoord feitelijk al wel, maar stelt de vraag toch: waarom verdienen de handel en supermarkten aan groenten en fruit – vaak ook met actieaanbiedingen – en mogen de producenten voor niets aan de gang?

“Dat frustreert enorm”, zegt De Boer. “Pak witlof. In Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland halen de collega’s er vaak beduidend meer omzet uit dan wij. Hoe ze dat doen? Door inkopers simpelweg geen ruimte te geven voor prijsbederf.”

Tweede teelt roodlof

De Boer zegt het nog bescheiden als hij vaststelt dat de witlofprijzen ‘al een tijdje’ onder druk staan. “Pieken doet de prijs al lang niet meer: we ontvangen soms de kostprijs, meestal is het een stuk minder.” Naar de redenen is het zoeken: vakantie, te mooi weer, bedenk het maar. “Het zit er dik in dat er collega’s zijn bij wie het water tot boven aan de lippen komt. Voor onszelf zijn we nu blij ook nog roodlof te telen. Daarvoor is de situatie nu wat beter, al komt het omgekeerde ook voor.”

‘Gemiddeld zitten de koelcellen behoorlijk vol’

Volle koelcellen

Nog een aspect zijn de ruime wortelvoorraden. “Ik hoor ook wel andere geluiden, maar gemiddeld genomen zitten de koelcellen behoorlijk vol, denk ik, en is er weinig vraag naar wortelpartijen. In België en Frankrijk zijn de voorraden ook groot en is de prijssituatie vergelijkbaar. Als ik kijk naar de hoeveelheid wortels die we zelf op voorraad hebben dan mag daar rustig een deel van verkocht worden.”

Artikel gaat verder onder de foto.

De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak. - Foto: Lex Salverda
De oogstrobot neemt steeds een rijtje wortels uit de trekbak. - Foto: Lex Salverda

Zaaien uitgesteld

Van de zaai van nieuwe wortels was einde week 20 nog niet gekomen: “Het is te warm en te droog. Om die reden heb ik de geplande zaai in de tweede helft van mei afgezegd. Dat zou gaan gebeuren op Goeree-Overflakkee en in België. Als er geen regen valt, dan moet je regen gaan maken. Dat is altijd minder, daarom kies ik er vooralsnog voor even te wachten totdat de condities gunstiger worden. En als niemand vroeg kan zaaien, hoop ik dat er in het najaar alsnog vraag gaat ontstaan naar wortels uit de bewaring. Ik heb teeltcontracten met alle akkerbouwers die witlofwortels voor ons telen. Ik ben ook betrokken bij de teelt. Dat begint met de perceelkeus, maar gaat ook over grondbewerking en de verdeling van de rassen over de percelen en de zaaidichtheid.”

‘Ik vind de kroppen kwalitatief niet goed’

Geen Atlas meer

De Boer teelt het komend seizoen met het roodlofras Festive en daarnaast met Topscore en Vintor. Aan het begin van de huidige teelt had hij nog wat Atlas (half december – eind januari), maar dat houdt op. “Het was mijn laatste keer met dat ras, ik vind de kroppen kwalitatief niet goed. Te onregelmatig.” Voor de huidige trek heeft hij ook nog het ras Sweet Lady op voorraad, maar uit een paar proeftrekken is gebleken dat dit ras toch niet geschikt is. “Het past niet in mijn trekkerij, want ze vragen om een hogere temperatuur dan te combineren is met roodlof. Ik zou die wortels nu moeten gaan trekken, tot eind oktober, maar als zich een koper meldt, gaan ze weg. Zo niet, dan zal ik ze uiteindelijk wel zelf trekken, maar liever niet.”

Het is de bedoeling het nieuwe trekseizoen met Topscore te beginnen, met opzetten in de derde week van november. “Dat is nu het plan. Ik heb het ras al eerder zo vroeg gehad, dat ging toen goed.”

‘Alles gaat goed…, behalve de prijsvorming dus’

Slechte prijsvorming

De Boer is nu ook Topscore aan het trekken, dat gaat vlot. “De kwaliteit is goed, en het werkt makkelijk. Alles gaat goed…, behalve de prijsvorming dus. De watertemperatuur zit nu op 16 graden Celsius, de luchttemperatuur zit er een graad onder.” Vorig week had hij nog voldoende Topscore om die op 3 weken op te zetten, daarna volgt Vintor.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.