teeltgeluid

‘Normaal hadden we de peenruggen al lang klaar’

Johan Punter in Slootdorp (N.-H.) deed zijn laatste partij peen in de eerste week van mei van de hand. Dat is relatief vroeg, veel andere jaren gaat de laatste peen in de loop van juni leeg, of pas eind juni.

Het relatief vroege afscheid hing samen met de matige kwaliteit van het product na het natte najaar in 2017. “Lang bewaren zat er niet in. Dat zagen we al aankomen, bij ons en bij collega’s. En je weet ook dat als de kwaliteit er niet is, de handel niet in de rij staat. We hebben op het laatst ook nog een partijtje op het land gereden. Die peen gaf nog maar 200 kilo uit een kist. Dat loont de moeite niet meer. We hebben nog wel het geluk dat de prijzen op een gegeven moment nog aantrokken, anders hadden we waarschijnlijk meer peen uit de bewaring op het land moeten rijden.”

‘Het afgelopen seizoen was financieel niet goed’

Geen goed seizoen

Die aantrekkende prijzen heeft het seizoen echter niet gered. “Tel je alles bij elkaar op, dan is peen het afgelopen seizoen financieel gezien niet goed geweest. In het najaar hebben we ook nog een perceel niet gerooid. Op andere percelen hebben we hier en daar hoekjes laten zitten. En als je bruto veel peen moet verwerken om netto voldoende goede peen over te houden, dan gaat het snel.”

Start ruggen trekken

Het nieuwe seizoen was vorige week nog niet echt gestart. “We zijn nog niet aan het zaaien. We zijn nu nog druk met andere dingen, zoals het poten van aardappelen. Dat willen we eerst rond hebben. Ik ben al wel aan het ploegen geweest. Wellicht dat we deze week (week 20, red.) ook een begin kunnen maken met het trekken van ruggen, zodat we volgende week kunnen starten met zaaien. Hoe het gaat lopen, hangt ook van het weer af. Deze hele week staat er al een straffe noordenwind, en het stuift ook. Het moet gaan regenen, anders moeten we de grond zelf nat maken.”

‘De peenruggen hadden normaal al lang klaargelegen’

Vochtigheidstoestand

Een aspect daarbij is dat de vochtigheidstoestand erg wisselend is. “Het afgelopen weekend (13 en 14 mei, red.) hadden we 7 millimeter regen. Een weg verderop was dat al 17 millimeter. Dat is een hoeveelheid waarmee je weer een paar dagen vooruit kan.”

De situatie is een gevolg van de trage start van het voorjaar. “Normaal hebben we de aardappelen eind april, begin mei in de grond zitten en hadden de peenruggen ook al lang klaargelegen.” Punter kiest voor de rassen Nerac en Blanes. Blanes is nieuw voor hem, ten behoeve van de snijderij. “Het geeft grove peen, net als Bergen.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.