Doorgaan naar artikel

‘Hommels en bijen nog met verlof’

Rond 20 april oogstte Wim Versavel in het West-Vlaamse Poelkapelle zijn eerste courgette. De planten stonden in 10-centimeter perspotten in grote tunnels.

“Door het warme weer van de afgelopen weken zijn de planten goed gegroeid. Er staan per plant 3 stokken bij om ze rechtop te houden. We zitten nu volop in de oogst. Nee, er is geen sprake van een piek. Tot nu toe verloopt het oogstseizoen heel geleidelijk”, aldus Versavel op 16 mei. Tegen het einde van die week verwachtte hij wel weer een stijging van het volume. “De prijs startte rond € 1 per stuk en zakte daarna eerst licht naar 90 cent, nu zitten we op 45 cent, maar dat is nog steeds een nette prijs.” De oogst van deze planting loopt tot begin juli.

‘Al snel was de vruchtzetting prima’

Vruchtzetting

De kwaliteit was tot op heden steeds goed. “In begin was de zetting wat minder. Blijkbaar hadden de hommels en bijen toen nog verlof”, grapt Versavel. “Maar het was meer dat ze toen nog niet echt actief waren door het koudere weer. Al snel was de vruchtzetting en ook de vruchtvorm wel prima.”

Minitunnels verwijderen

Van zijn tweede planting van 5 april met 4-centimeter perspotplanten haalt Versavel in het Pinksterweekend de minitunnels vanaf. “De mannelijke bloemen beginnen te bloeien, maar vanwege de straffe wind heb ik de tunneltjes nog laten staan. Ik verwacht dat ze 26/27 mei in productie zullen zijn.”

Veel water

Door de droogte moest Versavel veel meer water geven dan hij gewend is. “Ze hebben, toen ze eenmaal goed aan de groei waren, vrijwel dagelijks via de T-tape 1 tot 2 uur per dag water en voeding gekregen. Op zonnige dagen zaten we aan die 2 uur, met een ec van 2 tot 2,5.”

‘Gewasbespuitingen zijn nog niet nodig geweest’

Beluchting open

Via de T-tape diende hij ook een insecticide toe ter bestrijding van bladluizen. “Dat is in België een veel toegepaste methode die goed werkt. Ik heb nog geen bladluizen gezien, dus gewasbespuitingen zijn nog niet nodig geweest.”

Tijdens de warme dagen zetten hij de beluchting van de tunnels aan twee kanten open. “Bij dat warme weer heb ik die ook ’s nachts open gelaten. Op dit moment zitten de zijkanten weer dicht en staat alleen de deur open.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Versavel

courgette- en preiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin