Doorgaan naar artikel

‘GMO-subsidies per direct afschaffen’

Frank op het Veld in Herkenbosch (L.) teelt circa 20 hectare asperge. Een deel staat onder onverwarmde minitunnels, maar het merendeel vormt de traditionele teelt onder zwart-witfolie. De rassen zijn Avalim, Herkolim, Grolim, Cumulus en Cygnus. Op het Veld is voor afschaffing steun Gemeenschappelijke marktordening (GMO).

“Ja, inderdaad, dat zijn er nogal wat. Ieder ras heeft zijn specifieke eigenschappen, voor en nadelen en er is verschil in vroegheid. Geen enkel ras is ideaal. Verder vind ik dat je met rassen het beste zelf ervaring kunt opdoen op je eigen grond”, licht Op het Veld op 17 mei toe.

Afdeling Herkenbosch

Een deel van de asperges verkoopt Op het Veld aan huis, maar de belangrijkste hoeveelheid gaat via ‘afdeling Herkenbosch’ naar Handelsbedrijf P. Seelen Grubbenvorst in Venlo. “Die afdeling maakte ooit deel uit van toen nog Veiling ZON. Op een gegeven moment zijn we afgesplitst en is het een zelfstandige coöperatie geworden. Best wel apart, want daarvan zijn er niet zoveel. Er zijn zo’n 50 tot 60 telers lid en die telen diverse gewassen, waaronder asperge en prei.”

‘Lange tijd was het te koud’

Zakkende aanvoer

Het effect van de minitunnels was dit jaar niet groot. “We hebben er weinig voordeel van gehad. Lange tijd was het te koud en toen ze eenmaal op gang kwamen, waren er ook al snel genoeg asperges van onder zwart-witfolie. We hebben nog een beetje kunnen profiteren van goede prijzen, maar dat was al heel snel afgelopen. De laatste weken zijn de prijzen natuurlijk dramatisch slecht, maar het seizoen is nog niet afgelopen. Misschien dat na Pinksteren de prijzen herstellen, want de aanvoer zal toch wel een keer gaan zakken. Eigenlijk zijn we pas halverwege het seizoen, we hebben nog ruim 5 weken te gaan.”

‘Misschien is het beter om oude percelen even niet te vervangen’

Afschaffen GMO

Nu het traditionele seizoen voor het tweede jaar op rij dreigt te gaan tegenvallen, zou dat volgens Op het Veld telers aan het denken moeten zetten. “Ik denk dat het laatste echt goede seizoen alweer zo’n 4 jaar geleden is. Sindsdien is het areaal alleen maar toegenomen. Ik denk dat we weer wat terug moeten in areaal. De markt is verstoord. Dit komt met name door GMO-subsidies (Gemeenschappelijke marktordening, red.). Die moeten per direct afgeschaft worden! Misschien is het beter om oude percelen even niet te vervangen en om met percelen te stoppen waar minder dan 50% AA-sortering vanaf komt.”

Weinig stikstof

Half mei oogstte Op het Veld nog in al zijn percelen. In de week na Pinksteren wilde hij gaan stoppen in de percelen waar minitunnels hebben gestaan. “Zeker bij deze prijsvorming heeft het geen zin die nog langer te steken.” Voor een snelle hergroei strooit hij snelwerkende stikstof in de vorm van kunstmest. “De hoeveelheid verschilt per ras, maar veel is het nooit. Het ligt tussen 30 en 50 kilo stikstof per hectare. Asperges hebben weinig stikstof nodig, dat weten we al jaren. Als je teveel geeft worden de stengels alleen maar dunner.”

Buitje afwachten

Als de folie is opgerold, kan Op het Veld beregenen om de ruggen weer voldoende vochtig te krijgen, maar liever wacht hij een paar buitjes af. Daarna volgt dan een chemische onkruidbestrijding als het onkruid de kop opsteekt.

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin