Doorgaan naar artikel

‘Rol voor sector weggelegd in groene opvoeding’

Als je jongens vraagt wat ze later willen worden, dan is het antwoord vaak piloot of brandweerman, maar vrijwel nooit tuinder.

Piloot had ik misschien ook nog wel willen worden, maar tuinder worden stond ook altijd hoog op mijn ‘lijstje voor later’. Dat komt denk ik, omdat ik in de tuinbouw ben opgegroeid en de tuinbouw mij als het ware met een groene paplepel is ingegoten.

‘Vroeger had je de volkstuintjes, nu zie je kleinschalige stadslandbouw opkomen’

Hoe anders is dat tegenwoordig waar het aan groene opvoeding danig ontbreekt. Stadse kinderen weten vrijwel niets van hoe spitskool of ijsbergsla groeit en wat er komt kijken om een teelt succesvol tot een einde te brengen. Vroeger had je de volkstuintjes, nu zie je kleinschalige stadslandbouw opkomen waarbij vroeger opa en nu voedselbewuste ouders aan den lijve ondervinden dat er heel wat kan gebeuren voordat een plantje is uitgegroeid tot een gezond en goed te eten product.

Taak voor bedrijven

Ik denk dat hier een taak ligt voor onze bedrijven. Er zijn al wel dergelijke initiatieven, zoals ’Boerderijeducatie’ waar speciaal gecertificeerde bedrijven bij betrokken zijn. Maar voor het grootste deel zijn dat veehouders en nog nauwelijks tuinders.

Toch zou het goed zijn als kinderen weten waar hun groenten en fruit vandaan komen, hoe ze geplant worden, dat ze ‘voeding’ nodig hebben om goed te groeien en dat ze ook wel eens beschermd moeten worden tegen ongewenste bladluizen of slakken.

Morele plicht

Als kinderen dat wordt bijgebracht en ze niet langer denken dat groenten uit een fabriek komen, krijgen ze een ander gevoel bij hun voedsel en meer respect voor de sector die garant staat voor hun dagelijkse gezonde portie groenten of fruit. Kinderen daarvoor warm krijgen, betekent ook dat ze minder tijd achter die iPad doorbrengen en weer meer buiten in beweging zijn.

Ik zie het als een morele plicht van onze sector hier een bijdrage aan te leveren en roep collega’s dan ook op veel meer onderdeel te gaan uitmaken van de groene opvoeding van kinderen. Wie weet komt tuinder worden dan bij meer kinderen op het ‘lijstje voor later’ te staan.

Share this

Afbeelding
Niels Zuurbier

LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin