teeltgeluid

‘Het preiplantenveld schoffelen doe ik zelf’

Frank Schelfhout in het Belgische Bornem teelt biologisch prei, bloemkool en venkel. Zijn bedrijf Agrico BVBA omvat 10 hectare.

In 2008 schakelde Schelfhout over van de gangbare teelt naar de biologische. Hij teelde toen met zijn vrouw Chris bloemkool en prei. In 2014 is hun dochter Kim in het bedrijf gekomen en werd het uitgebreid met de teelt van venkel. De afzet gaat via BelOrta Bio, dat is een speciale tak van BelOrta voor biologische producten. Deze groenten worden niet geveild en vallen niet onder het Flandria logo.

‘Minder seizoen’

De laatste winterprei van het seizoen 2017/2018 oogstte Schelfhout begin maart. “Dat is eerder dan normaal, want meestal hebben we tot in april nog prei. Omdat er steeds meer werk aan kwam, hebben we ze eerder verwerkt om er niet nog meer werk aan te hebben. Als ik terugblik dan was het een minder seizoen. De prijsvorming is in de biologische teelt redelijk stabiel, maar de productie lag lager en er was meer werk aan. Dus al met al was het zeker niet het beste seizoen”, concludeert Schelfhout op 5 april. De prei die er nog stond, werd enkele weken geleden kortstondig afgedekt tegen de vorst.

Eigen plantenopkweek

Schelfhout kweekt zijn eigen planten op. De prei werd op 25 maart gezaaid in de vollegrond. Het gaat om herfst- en winterprei voor oogst vanaf november. De rassen zijn Poulton, Vitaton en Aylton. “Ze zitten er nu anderhalve week in, ik kan nog niets zeggen over de opkomst. Ik wil ze komend weekend voor de eerste keer schoffelen met een rolschoffel. Dat doe ik zelf, want dat komt erg precies met een rijafstand van 30 centimeter. Ze zijn wel met GPS gezaaid, dus de rijtjes zijn mooi recht, dat maakt het wel wat gemakkelijker. Het doel is toch om zo min mogelijk met de hand te hoeven wieden.”

Planten vanaf eind juni

Op het perceel waar de planten vanaf eind juni tot in de eerste helft van juli geplant gaan worden, zijn verder nog geen activiteiten geweest. Schelfhout bewerkt het perceel binnenkort wel een keer met de schijveneg om de druk van onkruid zo laag mogelijk te houden.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.