weblog

‘Folie leggen bij koude start aspergeseizoen’

Op 5 april wordt het aspergeseizoen 2018 in de Rotterdamse markthallen officieel geopend. Een nieuw seizoen dat dit jaar koud start.

Ik ben blij dat – na het verdwijnen van Aceera – The Greenery, ZON fruit & vegetables en Teboza deze handschoen gezamenlijk hebben opgepakt en dat er in de sector geen verdeeldheid is ontstaan over één centrale opening van een nieuw seizoen. Een nieuw seizoen dat dit jaar trouwens pas laat gaat losbarsten. Vanuit de verwarmde buitenteelten is de aanvoer tot anderhalve week voor Pasen in ieder geval mondjesmaat en door de nachtvorsten in die week zat de bodemtemperatuur net boven de kop van de plant in de nog niet opgeploegde ruggen op 20 maart nog maar op 2 graden. Ik weet wel dat dit onder folie met de zon erop snel kan oplopen, maar dat betekent toch zeker dat het onverwarmde buitenseizoen dit jaar pas laat op gang zal komen. Hoe anders was dat vorig jaar, toen we onvoorstelbaar vroeg waren!

Of te nat óf bevroren grond

Op moment van schrijven (20 maart) staan bij ons de minitunnels er, maar moet er op 10 hectare nog worden opgeploegd en folie gelegd. Of het was te nat of de grond was bevroren, maar het schoot in ieder geval niet goed op. Dan is het weer een voordeel dat het seizoen maar langzaam op gang komt. De grond voor onze nieuwe aanplant ligt overigens wel klaar om te planten, omdat daar met spitten de witte ondergrond is vermengd met de zwarte bovengrond en daardoor niet bevroor.

‘Zonder vergunning folie leggen is niet vanzelfsprekend’

Naast de invloed van de vorst, hoorde ik nog van andere ontwikkelingen die de teelt er niet eenvoudiger op maken. Zo zijn er telers die van de gemeente geen folie meer mogen leggen. Dat is op basis van klachten van omwonenden die vinden dat folie niet past in een groene omgeving. Ook zijn er gemeenten waar je voortaan een vergunning nodig hebt om folie te mogen leggen. Ik weet van één teler dat hij voor zijn kachel, geplaatst op een mobiele zeecontainer, geen vergunning kreeg om die bij het veld te zetten. Ik maak me zorgen over deze ontwikkelingen, waarbij voor ons logische dingen niet langer vanzelfsprekend zijn. Hopelijk leidt een mooi aspergeseizoen ertoe dat dit toch tot de ‘bijkomende randzaken’ blijft behoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.