teeltgeluid

‘Chinese kool later maar op grotere oppervlaktes’

Arjen Bevelander in Achthuizen op Goeree-Overflakkee weet niet beter of er wordt Chinese kool geteeld. Zijn vader startte indertijd – ‘misschien wel 35 jaar geleden’ – met de teelt, en het gewas is sindsdien nooit meer weggeweest.

De levering van Chinese kool start in het begin van mei en gaat door tot eind januari. Het planten start in week 12 of 13. “We beginnen nooit eerder, want we zitten hier niet op de gemakkelijkste grond. Het is lichte zeeklei met 25 tot 28% afslibbare delen. Dan is week 12 al aan de vroege kant, en eerder heb je nog veel kans op nachtvorsten. Dan moet je dubbel afdekken, maar dat is veel werk, waarbij het nog maar de vraag is of het lonend is. We kiezen liever voor wat later starten, maar de eerste plantingen dan wel op grotere oppervlaktes. We planten vervolgens wekelijks.”

Geploegde grond ligt er goed bij dankzij vorst

De geploegde grond ligt er goed bij, mede door de recente vorst. “Daar zijn we erg blij mee, voor de structuur, en vanwege het drogend effect ervan. Bij droog weer zie je de koppen nu snel wit worden.” Het eerste ras is Manoko in 4 centimeter-potten, Bevelander gaat daarmee door tot juli.

‘Het wilde in vorige jaren weleens gebeuren dat de stikstof te snel vrijkwam als het onder doek te warm werd’

Stikstofbemesting met blend

De bemesting bestaat uit 400 kilo NPK 0-15-30 per hectare over de wintervoor. “Dat is 60 kilo fosfaat, dat is het maximum.” De stikstofbemesting bestaat dit jaar voor het eerst uit een blend van 50% KAS en 50% Entec plus zwavel. Tot vorig jaar werd alleen bemest met KAS plus zwavel.

"We kiezen liever voor wat later starten, maar de eerste plantingen dan wel op grotere oppervlaktes. We planten vervolgens wekelijks." - Foto: Archief Groenten&Fruit
"We kiezen liever voor wat later starten, maar de eerste plantingen dan wel op grotere oppervlaktes. We planten vervolgens wekelijks." - Foto: Archief Groenten&Fruit

“Het wilde in vorige jaren weleens gebeuren dat de stikstof te snel vrijkwam als het onder doek te warm werd. Met KAS plus Entec heb je een basis met wat sneller vrijkomende stikstof, gevolgd door een trager vrijkomende hoeveelheid. De redenering is dat er dan ook voldoende stikstof beschikbaar is als de kool gevormd wordt. Dat is uiteraard wel seizoenafhankelijk, over een paar maanden weten we of dit een goede keus was.”

Onkruidbestrijding niet nodig

Onkruid bestrijden is in het geheel niet nodig. Bevelander plant volvelds, en met perspotten spreidt het koolblad zich snel over het veld. “Op huurgrond zit je weleens met aardappelopslag, dat is dan weleens lastig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.