Doorgaan naar artikel

‘Mooi dat het vriest voor een lage rv’

Op donderdag 22 februari oogstte Martin Peeters in Venray-Heide voor de laatste keer in zijn tweede ronde vervroegde rabarber.

“Op 15 januari hebben we daar de eerste geoogst en vijf weken later dus de laatste. In totaal zijn we er tien keer doorheen geweest.” De vorige keer was acht dagen geleden, op Aswoensdag. “Daarna hebben we de kachel wat lager gezet om ze wat mooier door te laten kleuren. Nu lopen de laatste oogst van deze ronde en de eerste van de nieuwe ronde mooi in elkaar over. Zo hebben we weer een mooie partij om te leveren.”

‘Ik heb het al eerder gezegd, maar de Brexit speelt de afzet van rabarber parten’

Brexit speelt parten

Op donderdag en vrijdag na Carnaval zakte de prijs weg, maar verder verloopt de prijsvorming zonder pieken of dalen. “Sinds half november zit de prijs op een redelijk en vrij constant niveau. Er is ook geen sprake van gigantische aanvoeren en de vraag is constant. Toch merken we wel dat de belangstelling vanuit het Verenigd Koninkrijk minder is. Ik heb het al eerder gezegd, maar de Brexit speelt de afzet van rabarber echt wel parten.”

Vervroegde rabarber. Foto: Stan Verstegen

Vervroegde rabarber. Foto: Stan Verstegen

Goede gok

De derde ronde werd rond 20 januari in de vervroegingsruimte gezet. Deze moesten het hebben van natuurlijke koude. “Het was een gok om ze niet in de koelcel te zetten. Rond Kerstmis was het ook best warm. Als we ze wel in de koelcel hadden gezet, dan hadden ze een dag of tien eerder de koudepunten bij elkaar gehad. Toch heb ik er geen spijt van. We konden nu oogsten voor en na carnaval en de prijs ging daarna onderuit.” De derde ronde zal tot eind maart geoogst worden. “Ik denk dat we nog een aardige periode tegemoet gaan. Door de voorspelde koude blijven de tunnelteelten nog wel even weg en onder glas stoken ze rustig aan, gezien de kosten.”

Te hoge rv

Peeters overkwam het ook al eens, maar collega’s van hem zaten er de afgelopen periode mee, een te hoge luchtvochtigheid. “Ja, dat overkomt iedere rabarberteler met vervroegde rabarber wel een keer. Het is een keuze, maar wij hebben de kleppen opengezet en wat meer extern geventileerd. In combinatie met stoken is de rv niet te hoog opgelopen. Doe je dat niet, dan bespaar je op stookkosten, maar dan loopt de rv wel op, met een grote kans op smet in het gewas. Op deze manier stoken kost dus geld, maar als je er te korte stengels uit moet plukken en weg kunt gooien vanwege blad dat gaat smetten, dan kost het nog veel meer geld. Dat is echt leergeld en daar word je wijzer van, maar daar heeft iemand die dat nu overkomt natuurlijk geen boodschap aan. Het is wel fijn dat het nu ’s nachts vriest, dan gaat de rv vanzelf wat omlaag.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martin Peeters

rabarberteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin