teeltgeluid

laatste update:16 feb 2018

‘Kilo’s spruiten bovengemiddeld, prijs goed’

In Sint Philipsland vroor het in week 6 ’s nachts enkele graden. Op maandag 5 februari kon Freek Boudeling nog de hele dag plukken, in de dagen daarna werd het ’s middags.

“Ik denk dat het vannacht nog zal vriezen en daarna zal het hier wel gedaan zijn”, schatte de spruitenteler op 7 februari in. De aanpak verloopt goed. “In de middag zijn de spruiten goed ontdooid. De grond is soms nog wat ‘stijfachtig’, maar dan beginnen we met de rijen die in de zon staan en dan gaat het prima. Ik doe zo’n 1,5 uur over een baan, dan zijn intussen de rijen aan de andere kant ook ontdooid.”

Geen kwaliteitsverschillen rassen

De kwaliteit van de Albarus en Hemera is goed, alleen zijn er hoeken met slakkenvraat. “Daar zagen we wat hoger en aan de band is het iets meer uitrapen, maar verder valt het wel mee.” Tussen de twee rassen zitten verder geen kwaliteitsverschillen. “Hemera is wat lichter van kleur, maar in de kist is het gewoon een hele mooi spruit.”

Sinds Boudeling in deze rassen zit, behoort het probleem van oogsten van gelegerde planten ook tot het verleden. “Soms op de kop in de eerste paar meters, maar verder is het plukken prima te doen.”

Sukkel of fantast

Boudeling heeft nog zo’n 2 weken te gaan, dan zit het seizoen er weer op. “Ja, een goed seizoen mag ik wel zeggen. Qua kilo’s zitten we iets boven ons gemiddelde en qua prijs was het goed. Dus als je dat samen neemt, hebben we niets te klagen. Hoeveel kilo’s we precies hebben geplukt, laat ik liever in het midden. Als je dat zegt, vind de een je een sukkel en de ander je een fantast.”

Nauw rassenpakket

In de rassenkeuze voor 2018 verandert er iets. “Martinus en Hemera vallen af. We beginnen eind november in de Steadia te plukken en vervolgens schakelen we over naar Albarus tot de tweede helft van februari. Misschien is het een wat nauw rassenpakket, maar mijn ervaring is dat ik met deze twee rassen het verste kom. Trips speelt bij ons niet zo erg dan in sommige andere regio’s, dat is dus ook geen reden om te zoeken naar een vervanger voor Albarus. Hoewel dat ras wat gevoeliger is.”

Spitten en zaaien

De percelen voor het planten van spruiten liggen sinds eind oktober/begin november al geploegd. Half januari is het eerste perceel waar spruiten hebben gestaan in één werkgang gespit en ingezaaid met zomergraan. “Deze week had ik dat ook nog willen doen, maar daar is de grond nu te hard voor.” Bij de eerdere keren was de grond wat aan de natte kant. “Daar is zo’n weekje vorst dan weer goed voor, dan bekomt de grond heel snel.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.