teeltgeluid

‘Broccoliseizoen liefst zo snel mogelijk vergeten’

In zijn vorige bijdrage in september gaf broccoliteler Tim Groot aan dat hij in twee weken tijd zo’n 200 millimeter water in zijn regenmeter had opgevangen. Daarna is er alleen nog meer neerslag bijgekomen. Dat speelde de teelt en de grondbewerking parten.

De gronden die voor de winter om moesten, heeft hij wel aangepakt. “Met wisselend succes, want het kwam soms neer op ‘rommelen’.” De zwaarste gronden van Groot bevatten tot 55% afslibbare delen met 3% organische stof. “Uitstellen is feitelijk geen optie, dit soort bodems moet je tijdig bewerken: normaal ploegen we alleen, deze keer gingen we door met spitten waar het ploegen ophield.”

Ondergrond nat

Er ligt ook nog grond te wachten op een bewerking, maar Groot heeft daar nu nog niet zo veel haast mee, vertelde hij op 7 februari tijdens een van de eerste dagen van deze winter met serieuze (nacht)vorst. “Ik ben er niet zo’n fan van onder deze omstandigheden te ploegen. Op het oog lijkt het misschien wel te kunnen en de zon schijnt dan wel, maar in de ondergrond is het waarschijnlijk nog erg nat. We hebben ook nog even de tijd; het is de bedoeling dat we in week 11 beginnen met planten.” De rassenkeus beperkt zich tot Parthenon en Ironman.

Snel vergeten

Terugblikkend op 2017 stelt hij vast dat het een seizoen was dat in twee delen uiteenviel: voor en na de regen. Het maakte al met al dat het broccoliseizoen matig tot slecht verliep. De prijsvorming lag onder die van 2016, maar wel met een hogere productie. Dat laatste werkte dan nog compenserend.

Groot teelt naast broccoli nog uien en rode en witte kool. “Die hebben we af land al verkocht, dat proberen we altijd zo te doen. Dat is afgelopen jaar onze beste teelt geweest.” In 2018 blijven de arealen broccoli en sluitkool gelijk. “Dat verandert niet. En verder wil ik het afgelopen teeltjaar eigenlijk zo snel mogelijk maar vergeten.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.