teeltgeluid

‘Productie trekt bij, maar handel verslapt’

Rond Kerstmis zette Rob de Rond van De Rond Agro in Hoeven zijn zesde planting rabarber in de verduisterde kas om te vervroegen.

Op 11 oktober werd het begin gemaakt met de eerste oogst van de vroegste planting. Inmiddels zijn de eerste 2 plantingen afgeoogst en opgeruimd en oogst hij momenteel in planting 3 tot en met 5. In januari komen planting 7 en 8 nog in de kas, op de plaats waar planting 1 en 2 hebben gestaan. Dat brengt het totaal aantal plantingen op 8.

Lagere productie

Qua productie vielen de eerste 2 ronden tegen. “Ik denk dat we van die planten ongeveer 20% minder hebben geoogst dan wat we gemiddeld oogsten. Bovendien hadden we er 10 tot 15% meer werk aan, omdat de stengels dunner waren en er meer ‘rommel’ tussen zat”, vertelt De Rond kort voor Kerstmis.

Ik denk dat we nu zo’n 5 tot 10% minder oogsten dan ons langjarig gemiddelde

“Dat is toch een gevolg van het droge, hete groeiseizoen en de gortdroge rooiomstandigheden met temperaturen van zo’n 30 graden.” Geleidelijk aan wordt het wel steeds beter. “Ik denk dat we nu zo’n 5 tot 10% minder oogsten dan ons langjarig gemiddelde. De stengels zijn ook weer mooi dik.”

Lauwe handel

Een jaar of 5 geleden was rabarber in de periode voor Kerstmis duidelijk in trek, maar dat is al een aantal jaren niet meer het geval. “Nee, de vrije handel is al een week of drie tot vier ronduit lauw. We draaien onze programma’s, maar daarbuiten is er nauwelijks vraag. Ik weet niet precies waar dat door komt, maar kennelijk past rabarber toch niet zo goed tussen de meer exotische producten die je met name in de loop van december in de schappen van de supermarkten tegenkomt.”

Oogst in tunnels

In de loop van maart start De Rond weer met zijn oogst in tunnels. “Over die tunnels trekken we na Nieuwjaar de folie. Ieder jaar oogsten we 2 tunnels voor het laatst en 2 tunnels voor het eerst, en zo rouleren we in de loop van 7 jaren. De planten die we voor het laatst oogsten, oogsten we dus voor het zesde jaar en dan komen daar volgend jaar weer nieuwe te staan.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.