teeltgeluid

‘Met trips is niets zeker’

Het gaat vrij redelijk, geeft Arno Engel in Oudkarspel aan met een gevoel voor understatement.

Het is een paar dagen voor kerst. Het prijsniveau voor wittekool zit rond de 35 cent, rodekool zit daar 15 cent boven. “Het is even minder geweest, maar het begint nu weer op te lopen. Heel veel handel is echter nog niet, er is wel wat vraag, maar niet overdreven.”

Kansen in de markt

De echte stemmingmaker is de wetenschap dat er Europawijd minder kool beschikbaar is, zoals dat ook geldt voor veel andere producten. “Duitse discounters zijn er altijd snel bij een product uit het winkelschap te halen als ze het even te duur vinden. Maar is de rest ook duur en zijn er geen goede vervangers, dan wordt er toch anders tegen een prijsniveau aangekeken. Onlangs werd op een kooldag van Syngenta weer eens een beeld gegeven van de huidige voorraden. In landen als Duitsland en Polen is 25% minder geoogst dan normaal. Dan heb je het over flinke volumes, dat geeft kansen voor ons.”

Engel oogstte de laatste kool op 23 november. “Toen was het mooi droog, we hebben de zware grond nog mooi kunnen omwerken. De lichtere grond moet nog, dat komt wel.”

Probleem trips neemt toe

Al wel aan de orde is de rassenkeus voor 2019. “We zijn al wat aan het zoeken. Een paar rassen zijn niet meer beschikbaar en het is tegenwoordig best moeilijk vanwege trips. Je probeert vervangers te vinden die daar goed tegen kunnen. Dat valt al niet mee, bovendien laat de druk zich moeilijk voorspellen. Het ene jaar heb je er op het ene perceel last van, het andere jaar op een ander perceel. We hebben het ook gezien met hetzelfde ras op 2 percelen op een paar honderd meter afstand van elkaar. In het ene perceel zit het vol trips, in het andere perceel vind je het niet. Er wordt ook weleens aan gedacht dat het te maken heeft met de bemesting. Het enige dat zeker is, is dat de druk alleen maar erger wordt. Het is echt iets van de laatste jaren, 15 jaar geleden bijvoorbeeld hadden we het bijna niet.”

Over de bestrijding: “Benevia helpt, maar daar moet je de goede spuit voor hebben. Tracer is duur. Als je dan zeker wist dat het zou werken, maar daar ben je ook niet zeker van.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.