weblog

‘Gelukkig goede laatste weken broccoliteelt’

Telers Peter en Martijn Verschuren hadden eind week 48 nog wat oogstbare broccoli op het veld staan. “Het is het laatste restant, ik verwacht dat we er nog wel 10 ton van kunnen snijden. Dat zou dan begin volgende week moeten gebeuren”, aldus Peter op 30 november.

“Het weer moet dan nog wel even meewerken. We hebben al 1 à 2 graden vorst gehad, maar dat heeft geen schade gegeven. Momenteel is het trouwens juist opvallend warm, maar wel met heel weinig licht. Het is al enkele weken ongelooflijk donker, dan kun je geen groei op het gewas houden. Tot vorige week was het daarbij erg schraal, deze week is het juist vooral nat, dan kun je bijna wachten op allerlei beroerdigheid. Er zit een dikke waslaag op het gewas. Dat geeft een goede barrière, maar het is daarmee nog niet zeker dat dit staartje van de teelt het einde ongeschonden gaat halen.”

De laatste rassen zijn Steel en Malibu. “Malibu is in deze periode altijd wel het sterkst, maar deze keer houdt Steel zich beter. Dat ligt echt aan de droogte en de warmte, dat lijkt me de enige logische verklaring.”

Onzekere afzet

Tot twee weken geleden ging de afzet nog heel behoorlijk, omdat supermarktketen Jumbo nog aan de markt was. “Inmiddels zijn die overgeschakeld. Normaal kunnen we de laatste broccoli nog leveren aan een snijderij, maar zekerheid daarover heb je niet. Vorig jaar ging dat tot aan het eind goed, deze keer is het afwachten.”

“Vorige week nam die afnemer nog een volle vrachtwagen af, deze week heeft hij zich nog niet gemeld en voor volgende week is het ook afwachten. Naast wat er nog op het veld staat, hebben we ook nog 20 ton in de koelcel. Dus als je een klant weet…”

Balans opmaken

Er valt nog wel werk te doen. “Ik ben bezig met de boekhouding en benieuwd wat de uitkomst wordt. Tot half september zag het er dramatisch uit, vanaf dat moment ging het ineens een stuk beter. Van alle narigheid die je in het najaar kunt verwachten, hebben we alles bij elkaar nauwelijks last gehad. Alleen de warmte in oktober gaf even meer aanbod en een tijdelijke druk op de prijs.”

Grootboek voor droge zomer

Er zijn wel veel kosten gemaakt voor beregening en voor reparaties. “Daarvoor heb ik een aparte

grootboekrekening gemaakt, dan zie je dat die kosten toch wel hoog zijn geweest. Daar staan lagere personeelskosten tegenover: in de zomer doordat de productie achterbleef en in het najaar door een relatief hoge productie. Als de kwaliteit dan ook goed is, kan het oogsttempo hoog blijven. Die efficiëntie zorgt ervoor dat de loonkosten dan redelijk blijven.” Wel blijft de invulling van de benodigde arbeid lastig. “Die situatie blijft zorgelijk.”

Alles bij elkaar kan het afgelopen jaar financieel gezien nog aardig worden, constateert Verschuren met een slag om de arm. “Dat hebben we echt te danken aan het laatste deel van de teelt. Dat je daar eerst maanden op moet wachten, is niet zo bar gezellig.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.