teeltgeluid

‘Een nieuwe haspel, daar waren we erg blij mee’

Johan Punter in Slootdorp was half november klaar met het rooien van zijn peen. Dat ging zonder problemen, met dank aan het gunstige droge weer.

Half december blikt hij nog even terug: “Tussen het rooien door heeft het mooi nog geregend, daardoor ging het perfect.” De productie duidt hij aan als ‘normaal, zonder positieve of negatieve gekkigheid’. Wel is de peen wat langer dan in andere jaren, signaleert hij. In een vorige bijdrage gaf Punter al aan het gewas beregend te hebben. Een keer rond de opkomst en in de teelt nogmaals om de kunstmest actief te krijgen. Schimmelziekten waren niet aan de orde. “Het loof was tot de laatste dag geweldig goed, zonder dat regen, hagel of wind roet in het eten gooiden. En we hadden de aanpak van ziek en zeer goed in de hand.”

Je hebt ook jaren dat je je product voor 5 cent uit de koeling mag rijden

Handel op laag pitje

Van de vroege peen is een deel af land weggegaan. “We hadden in het voorjaar al wat geregeld en een deel is in het najaar verkocht. Dat is mooi gelopen en we hebben ze tegen goede prijzen kunnen verkopen. Want je hebt ook jaren dat je je product voor 5 cent uit de koeling mag rijden. Dan kun je het wel uitrekenen…”

Momenteel staat de handel op een laag pitje. “Bij ons is dat zo, maar ik hoor dat dat in het algemeen niet anders is. Het kan altijd gebeuren dat we bijvoorbeeld volgende week een proefspoelinkje doen, maar enige urgentie daartoe is er niet.”

Geen aanpassingen

Het bijzondere weer tijdens het groeiseizoen betekent voor Punter niet dat hij extra maatregelen gaat nemen, of zijn manier van werken gaat aanpassen. “Dat is niet aan de orde. We hebben vorig seizoen wel een haspel gekocht, daar waren we erg blij mee, want met zo’n nieuwe machine is de kans op storingen niet zo groot. Hij heeft ook in de uien en in de aardappelen nogal wat draaiuren gemaakt.”

We onderhouden en repareren zelf

Planning onderhoud

De rooier voor de peen staat wel klaar voor wat klein revisiewerk aan lagers en dergelijke. “Als je daarmee bezig bent, kom je altijd weer wat meer tegen waar je meteen werk van maakt. Dat wordt een winterklus, als we eraan toekomen. Anders blijft het staan tot in de nazomer, na de graanoogst. We onderhouden en repareren zelf, dus die planningsmogelijkheid hebben we.”

Fijne witlofwortelen

De witlofwortelen die Punter ook teelt, zijn in de laatste week van november gerooid. “Met rassen als Topscore, Vintor en het roodlofras Festive. De start van die zaaisels was goed, hoeveel wortels het uiteindelijk heeft opgeleverd, weet ik nog niet. De maat was wel aan de fijne kant.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.