teeltgeluid

‘De witlofwortels zitten te proper in de kisten’

“De laatste paar dagen waren ideaal om te rooien”, laat Rudi van Ingelgom in Kampenhout (België) op 29 november weten. “We zijn bezig met de laatste witlofwortels die bedoeld zijn voor de lange bewaring.”

Gelukkig is de grond nu wat vochtiger en gaat er meer aanhangende grond mee de kuubkisten in. “Voor de meeste partijen geldt dat ze droog van het veld zijn gekomen. De rassen die tot in de zomer forceren, zitten inmiddels wel allemaal in de koelcel. Ze zijn erg ‘proper’ en er is veel blad mee de kisten in gegaan. Dat komt omdat de wortels nog flink loof hebben gemaakt en de buitenbladeren zijn over de zijkanten van de ruggen gaan hangen. Die zijn met het loofklappen dus blijven zitten. Gedurende de bewaring drogen die wel in, maar ze zijn nu lastiger in de kuubkisten te krijgen.”

Risico van foliezakken

Van Ingelgom heeft overwogen in de kuubkisten een foliezak te vouwen om zo het vocht beter vast te houden in de kisten. “Er zijn collega’s die dat doen, maar ik durf het toch niet goed aan vanwege de hoeveelheid blad die nu mee de kisten ingaat. Ik ben toch bang dat het gaat smetten. Ook de luchtcirculatie door de kisten wordt er natuurlijk niet beter op met die folie. De collega’s die het wel doen, hoeven de wortels minder te bevochtigen. Dat is wel een voordeel, want dan krijg je minder ijsvorming op de kisten. Wij werken met osmosebevochtiging. Dan krijg je juist meer ijsvorming. Dat kan ook wel eens te veel zijn, want ik heb de ijsbrokken wel eens met een kettingzaag moeten doorzagen om ze kwijt te raken.” Het plan is wel om de wortels vaker te bevochtigen. “Want ja, de wortels zijn toch wel te ‘proper’ en het is al moeilijk genoeg om voldoende vocht in die kisten vast te zetten.”

Fijnere witlofwortels

Over het aantal wortels per hectare is Van Ingelgom tevreden. “Ons streven is 160.000 van een hectare. We moeten onze norm dit jaar wel wat naar beneden bijstellen, maar dan halen dat wel. De wortels zijn gewoon fijner dan we gewend zijn. De wortels van Fakir hebben ook een meer ovale vorm, niet zo mooi conisch. Onderaan zijn ze dikker dan bovenaan. Ik denk dat dit komt omdat ze water zijn gaan zoeken. Ik verwacht dat ze niet te verenkelen zijn, want zo passen ze gewoon niet in de verenkelingsbakken.”

Laatste oude witlofwortels

In de forcering is Van Ingelgom bezig aan zijn laatste oude wortels. “Podium was eigenlijk het laatste ras, maar ik had nog wat First Lady in de koelcel zitten. Dat zijn overgezaaide wortels van eind juni 2017. Die zijn in december pas gerooid onder zware omstandigheden. Het waren fijne wortels en we hebben ze tot het laatst bewaard en toch nog maar opgezet. Achteraf gezien had ik dat beter niet kunnen doen en al aan de nieuwe wortels moeten beginnen, want ook het lof is toch wel fijn gebleven. Gelukkig is er wel markt voor.”

Betere kropsluiting

Over 2 weken start de eerste oogst van de eerste nieuwe wortels met het ras Adagio. “Dat is volgens de zaadfirma Hoquet een verbeterde Bingo. Het is een vroeg ras met een betere kropsluiting dan Bingo. Een collega van mij heeft hem vorig jaar na Jocker gehad en de sluiting was ook beter dan die van Jocker. Vorig jaar was de kropsluiting vroeg in het seizoen sowieso een probleem, omdat we toen grovere wortels hadden. Dat voordeel hebben we dit jaar dan weer wel.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.