teeltgeluid

‘Voldoende loof en stengeldikte, en dikke knoppen’

“Van een derde van het areaal hebben we het loof inmiddels bewerkt”, laat Piet van Iersel in Udenhout half november weten.

“3 weken geleden hebben we de eerste geklepeld.” Toen was de grond nog vrij droog. “Daarom hebben we vorige week de ruggen pas weer opgeploegd met een schijvenploeg. Toen was de grond voldoende vochtig om weer een grove rug te maken.”

Inmiddels ligt dus een derde van het areaal weer grof opgeploegd en volgt de rest binnen 2 weken. “De weersvoorspellingen zijn gunstig met mooi, open weer. Eigenlijk ideale omstandigheden voor deze bewerking.”

Bovengrond vochtig

Van de vroegste rassen was het loof volledig bruin en afgestorven, bij Backlim is nog sprake van enige geelkleuring, maar met nog een paar koude nachten zal dat snel over zijn, verwacht Van Iersel. Over de loofontwikkeling en de stengeldikte toont hij zich tevreden. “Ik heb laatst nog een paar kronen uitgegraven, daar zaten mooi dikke knoppen op. Als die in de winter nog wat koude krijgen, dan denk ik dat we er niet slecht voor staan voor het nieuwe seizoen.”

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Toen hij toch aan het graven was, boorde hij ook nog een gat om te kijken hoe het met de vochtvoorziening zat. “Tot 50 à 60 centimeter diepte is het vochtig, daaronder is het nog redelijk droog. De bovengrond is wel vochtig genoeg om te bewerken.”

Grond te huur?

Ook over de stand van het in 2018 aangelegde perceel is hij tevreden. “We hebben die regelmatig beregend. Dat is echt wel noodzakelijk.” Plannen voor aanleg in 2019 zijn er niet concreet. “Maar als er grond vrijkomt waar nog nooit asperges hebben gestaan en we kunnen die huren, dan gaan we er wel over nadenken. Dat soort buitenkansjes moet je natuurlijk wel benutten.”

Organische stof

In de winter rijdt Van Iersel weer een mengsel van stalmest en champost uit. “We gebruiken zo’n 15 ton per hectare. Een deel van de stalmest hebben we zelf, een deel komt uit de buurt. De champost kopen we in en het geheel mix ik met een voorlader zo goed mogelijk door elkaar. Bij het laden voor het uitrijden mengen we het nog een keer.

Het liefst laat ik het uitrijden door de loonwerker, want die kan in 1 keer 10 ton laden. Zelf heb ik een klein model met een bestuurbare as, daar past maar 3 ton op. Voor de loonwerker moet de grond wel bekwaam zijn, want dan ga je toch met aanmerkelijk meer gewicht het veld in.”

Beurs Karlsruhe

Voor deze week heeft Van Iersel op woensdag 21 november een bezoek aan de beurs in Karlsruhe gepland. “We doen dat al een aantal jaren. Het is een interessante beurs en je treft een hoop mensen. Dit keer reizen we samen met iemand anders en koppelen we er van dinsdag op woensdag een overnachting aan vast. Op woensdag na het beursbezoek gaan we dan weer naar huis. Gezien de afstand is dat wel zo rustig.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.