Doorgaan naar artikel

‘Geen insporing bij kooloogst’

“Sinds precies een maand zijn we bezig met oogsten”, vertelt koolteler Arno Engel op 1 november. “We oogsten duidelijk minder dan in andere jaren. Ik denk toch snel zo’n 20%.”

De reden daarvan is dat de kolen kleiner zijn gebleven. “Toch heb ik nog niet te klagen, want een productie van rond 80 ton per hectare is voor dit jaar helemaal niet verkeerd. In de Denen halen we zelfs wel 100 ton. We moeten nog 13 hectare snijden, dat zijn de grotere kolen van 2,5 tot 3,5 kilo. Die zijn in de laatste 2 maanden toch nog behoorlijk bijgegroeid.”

Weinig beregend

Engel verklaart het voor een groot deel door de zwaardere kleigrond waarop hij rond Oudkarspel teelt. “We hebben alleen de vroege plantingen na het planten beregend om ze aan de groei te krijgen. Ik vind het link om kool die de bewaring in moet te gaan beregenen. Het weer was wel heel extreem, maar bewaarkool beregenen is toch vragen om problemen. Bij rode kool loop je bijvoorbeeld kans op rand.”

“Als ik nu naar de kool kijk, denk ik dat we het goed hebben ingeschat door niet al te veel te beregenen. Natuurlijk wel meer dan in andere jaren, maar niet extreem veel meer.”

Omslag marktstemming

In april 2018 verliep de afzet van bewaarkool zeer moeizaam. Engel zei toen: “Met kool weet je het nooit, de stemming kan ineens zomaar omslaan.” En dat is gebleken… ”Hadden we het toen nog over 4 cent per kool, de laatste zijn op 4 september voor 35 à 36 cent verkocht. Vanaf half juli zag je de prijs geleidelijk oplopen. Eerst naar 10 cent, toen 20 tot 25 en daarna naar zelfs 40 cent. Dat was de top, maar lager dan 35 cent is het niet meer geweest.”

“Wij hadden op 1 augustus nog 800 kisten oude kool staan en waren bij The Greenery de enige nog met oude kool. Die hebben we heel augustus door nog verwerkt en dat was echt de moeite nog waard. Ik had nooit verwacht dat er in augustus nog zo’n vraag zou zijn.”

Cellen toch vol

Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen gunstig. “Bij ons is de productie 20% lager, maar dat geldt gemiddeld ook voor andere telers in Nederland. Ook in de koolgebieden van Duitsland, Frankrijk en Oost-Europa zijn de producties lager door de droogte en de hitte. Dat betekent normaal gesproken een aanhoudend vragende markt.”

“Voor ons pakt het daarom toevallig niet verkeerd uit dat we een paar hectare meer geplant hebben dan vorig jaar. Zodoende hebben de cellen toch vol zitten, ondanks de lagere productie per hectare. Soms heb je gewoon geluk!”

Kolen goed bewaarbaar

Engel schat in dat de kolen goed te bewaren zijn. “Het grootste probleem was trips. We hebben dat heel intensief bestreden, maar je ziet er toch schade van. Er zijn wel verschillen per ras. Maar de schade door trips leidt niet per se tot mindere bewaarkwaliteit. De druk van schimmels is daar veel meer van invloed op, maar die was niet groot.”

Bovendien gaat de kool mooi droog de bewaring in. “Van insporing tijdens het oogsten is dit jaar geen sprake. Gisteren heeft het hier nog mooi wat geregend. Dat is goed voor de collega’s die peen moeten rooien, want die zijn nog in de weer met haspels om de rooiomstandigheden te verbeteren en om nog wat tarra in die kisten te krijgen. Dat probleem hebben we met kool in ieder geval niet.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Arno Engel

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin