Doorgaan naar artikel

‘Wat meer KAS om de groei in spruitkool te krijgen’

Kasper en Ab Kleijwegt in Blaaksedijk zijn in de tweede week van september gestart met de oogst van spruiten. De start was met het ras Abacus, dat in 2 plantingen is gezet. Eind vorige week stond de plukker in de tweede planting.

“De eerste planting spruiten van het ras Abacus was niet verkeerd. Meteen met 20 ton per hectare, dat is in de weken erna nog iets toegenomen. De sortering is wel wat aan de fijne kant.” Kasper Kleijwegt geeft deze informatie, omdat de productie komt van een gewas dat ongeveer alle tegenslag heeft gehad die je bedenken kunt.

“2 dagen na het begin van de teelt kwamen de planten door een grote hoeveelheid regen in een keer onder water te staan. Toen dit achter de rug was, kwam er een tweede bui overheen. Dat gaf de grondstructuur een tweede tik, de toplaag sloeg volledig dicht.”

De bodemtoestand op een spruitkoolperceel, daags nadat er 40 millimeter regen in een kwartier was gevallen. De grond tussen de rijen kon met een freesje fijngemaakt worden, in de rijen kon dat niet. - Foto: Kasper Kleijwegt

De bodemtoestand op een spruitkoolperceel, daags nadat er 40 millimeter regen in een kwartier was gevallen. De grond tussen de rijen kon met een freesje fijngemaakt worden, in de rijen kon dat niet. – Foto: Kasper Kleijwegt

Vervolgens diende zich de droogte aan. “We zijn toen begonnen met de inzet van een beregeningshaspel. Normaal redden we het daar vlot mee: spruiten beregen je eigenlijk nooit, alleen in aardappelen moet je af en toe wat doen. Maar op een gegeven moment draaide die haspel 24/7, en nog konden we het niet redden. We hebben midden in de zomer nog een gebruikte machine op de kop getikt. Daar moest wel aan gesleuteld worden, maar na een paar avonden doorwerken, is dat goed gekomen. Het ding werkt nu super! We hebben zowat alle spruitenpercelen wel 4 of 5 keer beregend.”

Trips, koolmot en koolvlieg

Het was ronduit lastig spruiten op de grond met structuurschade goed aan de gang te krijgen, daar zit wat tripsschade in. De koolmot gaf ook last, de problemen daarmee waren relatief laat uit de wereld. Doelend op Benevia: “De gebruiksvoorwaarden voor dat middel moeten echt aangepast worden. Je hoort dat vaak, ik zeg dat ook nog maar eens.” De koolvlieg gaf relatief weinig last, al leidden de opeenvolgende beregeningsbeurten wel tot een voor koolvlieg gunstig microklimaat. “We zagen het in de oplopende tellingen, maar de schade is uiteindelijk meegevallen.”

Vloeibare meststoffen

De firma Kleijwegt heeft goede ervaringen met vloeibare meststoffen, die enkele weken na het planten worden gedoseerd. In de eerste Abacusplanting is daar deze keer gedeeltelijk van afgeweken. Een klein deel van de N-behoefte werd ingevuld met vloeibare stikstof, aangevuld met volvelds KAS om het gewas zo snel mogelijk aan de groei te krijgen.

De tweede Abacusplanting is wel uitsluitend ‘vloeibaar’ bemest. “Ik zie daar wel minder tripsschade, dat beeld valt op. Is dat een gevolg van andere groeiomstandigheden of heeft dat te maken met de manier van bemesten?”

Extra kosten

Vorige week brachten de A’s en de B’s door elkaar rond 70 cent per kilo op. “Dat is te mager. Onder normale omstandigheden kun je voor dat bedrag en 20 ton per hectare wel spruiten telen, maar deze keer kom je daarmee tekort vanwege de extra kosten van € 1.500 tot € 2.000 per hectare. We hebben het geluk dat de producties meevallen, en de markt vragend is.”

Auteur Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin