teeltgeluid

‘Nog nooit vertoond: op 4 oktober kool beregenen’

“Nee opgeborgen hadden we de haspel nog niet, maar dat we hem nog nodig zouden hebben om de savooiekool goed aan de groei te krijgen, dat had ik toch niet verwacht. Vandaag en morgen draait ie weer”, aldus Roel Bakker op 4 oktober.

De helft van het groenteareaal van C. Bakker Flowers & Vegetables bestaat uit bloemkool, daarnaast worden savooie- en spitskool, groene bloemkool en Romanesco geteeld. De winterbloemkool is dit jaar niet meer geplant, omdat dit qua arbeidsfilm niet goed past bij de sierteelttak met tulpen, irissen, pioenrozen en sierkool. “De vroegste potplanten bloemkool planten we daarom ook niet meer.”

Het is voor het eerst in zijn leven dat Roel Bakker begin oktober nog moet beregenen om zijn savooiekool goed aan de groei te krijgen. - Foto: Lex Salverda
Het is voor het eerst in zijn leven dat Roel Bakker begin oktober nog moet beregenen om zijn savooiekool goed aan de groei te krijgen. - Foto: Lex Salverda

Het knelpunt arbeid is de ene reden om de winterbloemkool vaarwel te zeggen, de andere is dat de afzet vaak moeizaam verloopt. “Als je zeker weet dat je zessen kunt oogsten, dan zouden we er nog wel mee doorgaan, maar vaak gaat het om achten en daarvoor is de markt gewoon slecht. Bovendien hebben we in die periode eigenlijk ook niet de juiste mensen voor dat oogstwerk en zitten we volop in de tulpen.”

Tot 8 oogstgangen

De huidige herfstteelten staan er volgens Bakker prima bij, hoewel de ontwikkeling van de bloemkool wel heel onregelmatig is. “We hebben lang nagedacht waar dat aan zou kunnen liggen, maar we denken dat het te maken heeft met de droogte rond het planten. Waarschijnlijk hebben niet alle planten evenveel water gekregen en zijn ze daarom niet gelijktijdig aan de groei gegaan. Dat verschil zie je nu bij de oogst dus terug. Ik overdrijf niet, maar bij sommige plantingen zijn we er 8 keer doorheen gereden voordat we alles geoogst hadden, terwijl je een liniaal over het gewas kon leggen en het leek alsof we het perceel in 1 keer leeg konden snijden.”

Wachten op piek

Omdat de koolaanleg werd uitgesteld door de hitte, verwachtte Bakker begin augustus al dat er op een moment een piek in de oogst zou komen. “Maar op die piek zitten we eigenlijk nog steeds te wachten, en ik weet ook niet of die nog wel komt. Ik vermoed dat het wel eens een heel lang seizoen zou kunnen gaan worden.

Eigenlijk was september een heel rustige groeimaand en zijn de prijzen daarom ook constant goed gebleven. Nog steeds verloopt de groei rustig, overdag lopen de temperaturen nog mooi op, maar in de nachten koelt het toch behoorlijk af. Misschien dat de laatste planting van 28 juli niet meer toekomt, maar dat moeten we afwachten.”

Einde seizoen

In de afgelopen weken handhaafde het prijsniveau zich rond € 1 per kool met uitschieters tot € 1,80. “Dat is logisch, want het aanbod hield niet over en de vraag is gebleven. Wij hebben de laatste tijd weinig tot geen kool overgehouden, alles werd verkocht tegen prijzen van rond die euro. Daar zijn we dik tevreden over, net als over het verloop van het seizoen vanuit de afzetkant bekeken. Misschien hebben we nog een mooi einde van het seizoen in het verschiet, als het buitenland ons voorlopig nog niet in de weg gaat zitten.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.