Doorgaan naar artikel

‘Binnenkort de rekening voor waterverbruik’

“Onze prei staat redelijk goed, maar de laatste week begint er wel wat roest in te komen”, meldt Frank Schelfhout in het Belgische Bornem. Omdat hij biologisch teelt, valt tegen roest niets te beginnen. “Gewoon afwachten hoe het verder gaat.”

Preiteler Frank Schelfhout constateert verschillen in gevoeligheid tussen preirassen. “Poulton en Vitaton hebben wat meer roest dan Aylton. Maar Poulton staat ook op een ander perceel, daar kan het ook dus ook mee te maken hebben. Al zijn ze gevoeliger voor roest, ze zijn beter bestand tegen de winter en de vorst. Dat is dan weer het voordeel, want ieder blad dat je eraf moet halen door roest of door een andere oorzaak, scheelt toch in de kilo’s.”

Minder trips

Van trips blijkt de biologische prei van Schelfhout juist minder last te hebben dan die van zijn gangbaar telende collega’s. “Dat heb ik niet van mezelf, dat zegt mij de relatiebeheerder van BelOrta. Die komt op meer bedrijven. Ik kan dat alleen verklaren uit een sterkere waslaag en misschien meer aanwezigheid van natuurlijke vijanden. Van dat laatste ben ik nog niet overtuigd, maar het zou een rol kunnen spelen.”

Preimineervlieg

Zeker in België speelt ook het probleem van de preimineervlieg. “We hebben plakvallen van de proeftuin staan, uit hun tellingen blijkt de insectendruk. We hebben al een keer met Tracer gespoten en dat gaan we volgende week nog een keer doen”, aldus Schelfhout op 19 oktober. “Hoeveel aantasting erin zit, weet ik zo niet, dat komt pas tot uiting na de oogst, bij het wassen en schonen. Ook hier kunnen natuurlijke vijanden een rol spelen om de druk te verlagen. Dat hopen we tenminste te bereiken met de ingezaaide bloemranden, maar het werkelijke effect daarvan moet nog blijken.”

Minder productie

In de afgelopen 4 weken was beregenen niet meer aan de orde. “We hebben in augustus en september wel flink beregend en zo’n 2 weken geleden viel hier nog 30 millimeter. Het is nog steeds droog, maar ik denk niet dat het tot schade leidt. Om ons heen zie ik wel dat telers nog aan het beregenen zijn, ik denk vooral om kilo’s te winnen, want dat houdt dit jaar niet over. Over 2 weken beginnen wij met de oogst. Die zal minder zijn dan in andere jaren, maar toch staat het er niet slecht voor.”

Geen bijbemesting

Begin augustus zat er nog voldoende stikstof in de grond om niet te hoeven bijbemesten. Ook uit het monster van eind september bleek dat er met 200 kilo N per hectare nog ruim voldoende stikstof in de grond zat. “Dat is het effect van mineralisatie uit de stalmest en de grasklaver, door de warmte en beregenen. Qua bemesting is het dus een goedkoop seizoen.”

Heffing waterverbruik

Dat geldt niet voor het waterverbruik. “Binnenkort krijgen we weer de heffing over ons verbruik. Dat gaat om al het water dat we gebruiken, dus ook bij het wassen. Normaal kost dat ons € 300 à € 400 per jaar, maar dat zal dit jaar wel veel meer zijn. Op iedere pomp in België zit een meter die de onttrekking registreert en daar word je dan op afgerekend. Bij ons zit die meter op de haspel, omdat die op de trekker door de trillingen snel kapot gaat.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin