Doorgaan naar artikel

‘Bewaarteelt beregenen doe je liever niet’

Van de Chinese kool die Arjen Bevelander half augustus plantte, oogst hij in week 43 de laatste. Die planting werd in tussentijd maar liefst 5 keer beregend, in week 41 voor het laatst. “Dat is echt ongekend, half oktober nog beregenen!”

Bevelander oogst het ras Enduro voor de rechtstreekse levering aan de verse markt; daarnaast heeft hij Bilko en Kiseki voor de bewaring en ook rechtstreekse levering, afhankelijk van de vraag. De oogst gaat momenteel ‘ouderwets’ handmatig, omdat hij normaal een oogstmachine bij huurt als er ook voor de bewaring gesneden moet worden, maar die machine was deze keer niet beschikbaar.

Zware kolen

De Enduro werd na het planten 3 keer beregend in de eerste 2 weken en daarna nog 2 keer. “Die staan wel op lichte grond.” Ook de bewaarkool is hij nog aan het beregenen. “Eigenlijk is dat niet goed, want bij Kiseki gaat het al om kolen van ruim 2 kilo. Dat ras maakt sowieso zwaardere kolen dan Bilko, maar met dit weer blijft ie maar doorgroeien. Maar als je niet beregend is het ook niet goed, in een hoek Bilko die te weinig kreeg zit binnenrand, die hebben we kunnen frezen.”

Vorige week woensdag 17 oktober was Arjen Bevelander nog aan het beregenen in zijn Chinese kool. - Foto: Peter Roek

Vorige week woensdag 17 oktober was Arjen Bevelander nog aan het beregenen in zijn Chinese kool. – Foto: Peter Roek

Normaal beregen je liever niet in kool die de bewaring in gaat, maar op een gegeven moment moet je wel

‘Fingerspitzengefühl’

Van Enduro is de kwaliteit prima, hoe de bewaarkwaliteit van Bilko en Kiseki is, zal blijken. “Normaal beregen je liever niet in kool die de bewaring in gaat. We zijn dus voorzichtig, je stelt het uit, het is wikken en wegen, maar op een gegeven moment moet je wel. Dat maakt de kans op natrot in de bewaring groter, maar misschien valt het ook weer mee. Ja, momenteel gaat veel op basis van het ‘fingerspitzengefühl’”, aldus Bevelander op 17 oktober. “De harttemperatuur in de kool is 12,9 graden, maar je moet ze wel snijden voor de bewaring. We koelen ze rustig terug, ze hoeven niet in 24 uur op temperatuur te zitten, de cel staat op 3 graden. Wij bewaren ook niet heel lang, in januari is het wel gedaan. Ik verwacht daarom toch niet al te veel problemen.”

Zwarte stip

Hij snijdt er ook wat door om de inwendige kwaliteit te beoordelen op binnenrand en zwarte stip. “Je kunt beter zwarte stip hebben dan binnenrand, want dat gaat rotten. We planten voor de bewaring daarom altijd de helft perspotplanten en de helft trayplanten. Trayplanten zijn zwakker en vragen meer vocht na het planten, maar ze hebben minder snel zwarte stippen. Je weet nooit waar je het beste aan doet, daarom planten we ze allebei.”

Schimmels

In Achthuizen op Goeree-Overflakkee was de druk van trips in begin van de teelt hoog, maar de laatste paar weken is dat sterk verminderd. Tegen schimmels gebruikte Bevelander 1 keer Signum en 2 keer Amistar Top. Daar werd steeds 2 liter Brassitrel Pro per hectare aan toegevoegd. “Deze aanpak heeft goed gewerkt, want de laatste paar weken hebben we niets meer hoeven spuiten.”

Zonder Cruiser

Door het warme weer ziet hij de druk van bladluizen wel toenemen. “Het zijn gevleugelde exemplaren, extra gespoten hebben we nog niet, ze hebben allemaal aan de basis Cruiser als zaadcoating gehad. Ik ben wel benieuwd hoe dat volgend jaar zal gaan, als we geen Cruiser meer hebben. We gaan niet bij de pakken neerzitten, maar ik denk toch dat we volgend jaar al snel aan 2 tot 3 gewasbespuitingen zitten om bladluizen onder controle te houden. Dat is dan het gevolg van deze maatregel waar je grote vraagtekens bij kunt zetten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin