teeltgeluid

‘Beregeningskraan zit eindelijk dicht’

Nog een week of 2 tot 3 heeft Wim Stolk van de biologische tuin Bijzonderland in Nijeveen te gaan met de oogst van zijn bladgewassen, zoals andijvie, sla, ijsbergsla en geplante spinazie.

De groei van de laatste plantingen viel hem wat tegen, maar hij hoopte op 4 oktober dat het voorspelde warme weer voor de dagen daarna de groei nog wat zou bespoedigen.

“Het heeft hier ook nog één keer ’s nachts gevroren, maar dat was maar heel licht en dat heeft geen gevolgen gehad.”

Heel veel beregend

Pas eind augustus was de grond voldoende op vocht om niet meer te hoeven beregenen. “Vanaf eind april zijn we daar heel veel mee bezig geweest. Ik heb nog nooit zoveel moeten beregenen als dit jaar. Gelukkig is dat achter de rug. Het heeft hier een paar keer mooi geregend, eergisteren viel nog 6 tot 7 millimeter. Er is nooit te veel ineens gevallen. Uiteindelijk is er genoeg regen geweest om de kraan voor dit jaar dicht te kunnen draaien.”

Geen meeldauw

Deze herfst viel in de bladgewassen geen valse meeldauw te bespeuren. “Nee, helemaal niet. Andere jaren kunnen we daar toch behoorlijk last van hebben. Deze herfst blijven de kroppen wel wat kleiner dan in andere jaren, maar verder is de kwaliteit redelijk goed.”

Boerenkool schudden

Loopt de oogst van bladgewassen op zijn einde, die van boerenkool gaat rond 1 november van start. “Die staat top. Er zitten wel wat rupsjes in, maar ik heb veel minder koolwitjes boven het gewas zien vliegen dan in andere jaren. Bij het oogsten zie je het natuurlijk pas goed, maar ik verwacht weinig rupsjes tegen te komen. Die er zitten, schudden we er bij het oogsten vanaf voordat we het blad van de plant gestript hebben. Dat werkt prima.”

Geen pompoenen meer

Naast boerenkool volgt vanaf begin november de oogst van geplante spinazie en winterpostelein uit de kas. “Die hebben we vorige en deze week geplant.”

Pompoenen heeft hij dit jaar niet meer. “Vorig jaar nog wel, maar de afzet daarvan verloopt slecht. Er zijn genoeg pompoenen op de markt, veelal van akkerbouwbedrijven. Daar komen wij met onze kleinschalige teelt niet tussen. Daarom zijn we ermee gestopt.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.