teeltgeluid

974 bekeken

‘Niet meegemaakt nog zo veel te ploegen’

Matijs Beers oogstte begin november zijn laatste bloemkool van 2017. Dat was zo’n 10 dagen eerder dan gepland.

De oorzaak van dat vroege einde was het relatief warme weer in de zomer. “Dat waren de rassen Clarina en Faraday, de planten waren gewoon hard doorgegroeid.”

De kwaliteit van de bloemkool was echter niet echt geweldig, oordeelt hij, vooral door de vele neerslag in september. “Er viel toen in twee weken zo’n 180 millimeter. Er heeft geen water op het land gestaan, maar de grond was soms als pap. Daardoor, en door de stress, hadden we dan ook wat meer uitval.”

Grond al geploegd

Net voor kerst is de meeste zware grond (35% tot 40% afslibbare delen) al wel geploegd, maar echt vlot ging dat tot nu toe niet. “Dat was weleens stelen voor de goede omstandigheden. Ik heb het ook nog niet eerder meegemaakt dat ik nu nog zo veel oppervlakte moet doen; er ligt nog 30 hectare te wachten. We proberen altijd begin december het ploegen af te ronden, dat is het mooiste. Verder zijn we in deze tijd vooral bezig met de perensnoei, dat is ons belangrijkste winterwerk.”

Rassenkeuze 2018

Wat de rassenkeuze betreft is al wel duidelijk dat bloemkoolras Clarina een flink deel van de zomer- en herfstplantingen gaat uitmaken, net als het afgelopen jaar. “Easytop ligt eruit, ik vind de kwaliteit maar matig. We beginnen met Prudentia, daar hebben we nu twee jaar ervaring mee. Het ras is in vergelijking met Easytop 2 tot 3 dagen later, maar is wel betrouwbaarder.”

“We hebben Prudentia in WP64 potten, vergelijkbaar met 5-centimeterpotten. Grotere potten zie ik niet zitten, gezien het meerwerk dat je ermee hebt, de kosten en het risico. Daarna volgen Barcelona, Delias en Sevilla. We hadden ook altijd Hermon, maar daar is – net als in het afgelopen jaar – geen zaad meer van. Daarna komen de rassen Aerospace en Guideline. Guideline wisselen we af met Clarina.”

Matig 2017

Wat Beers betreft komt 2017 voor bloemkool in het rijtje ‘matige jaren’ te staan. “Het was niet slecht, ik wil dan ook zeker niet klagen. Maar na twee jaren met goede oogstpercentages en goede prijzen, is het verleidelijk om te denken dat het niet meer op kan.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.